کراتوم، گیاه خطرناک و اعتیادآور یا داروی ترک اعتیاد مواد افیونی؟!
کراتوم (Kratom) (میتراگینین) یکی از انواع مواد مخدر قانونی است که هنوز به طور بالقوه خطرناک است. محبوبیت این ماده مخدر به دلیل اثرات لذت بخشی که برای کاربران فراهم میکند، افزایش یافته است. میتراگینین (Mitragynine) جهت کمک به مدیریت درد مزمن استفاده میشود و همچنین در صورت مصرف موجب بروز علائم خماری مختص مواد مخدر میگردد. کراتوم میتواند اثرات شدید منفی کوتاه مدت و یا طولانی در مغز و بدن نیز داشته باشد.
متأسفانه به تازگی داروها و قرصهایی با نام داروهای ترک اعتیاد با قیمتهای متفاوت وارد بازار شده است که خود خاصیت اعتیادآوری دارند و باعث بروز عوارض بسیاری از جمله وابستگی جسمی و روانی فرد مصرف کننده میشوند. این داروها گرچه گیاهیاند اما در واقع میتواند اثرات اعتیادآور داشته باشد. بسیاری از افراد ممکن است به گمان گیاهی بودن و یا برای فرار از سایر مواد مخدر، به موادی مانند کراتوم روی آورند غافل از این که در آینده به دام اعتیاد همین ماده نیز گرفتار خواهند شد.
بهترین راه برای درمان اعتیاد به هرگونه مادهای، مراجعه به پزشک و پیگیری درمان از مسیر علمی و حرفهای آن است. مشاوران ما در کلینیک ترک اعتیاد دکتر شاه محمدی، آمادهاند تا با به کارگیری تمام مهارت و تجربه خود در زمینه ترک اعتیاد، به شما برای درمان اعتیاد به کراتوم یا هر ماده مخدر دیگری کمک کنند. برای رزرو وقت مشاوره میتوانید با شمارههای 02188721329 و 02188662451 تماس حاصل فرمایید.
کراتوم (میتراگینین) چیست؟
کراتوم یک درخت گرمسیری (Mitragyna speciosa) است که در تایلند، فیلیپین و دیگر نقاط آسیای جنوب شرقی رشد میکند، جایی که مردم در طول چند دهه است که برگهای تلخ درخت را به عنوان یک جایگزین گیاهی دارویی مصرف میکنند. در ابتدا کراتوم دارویی بود که توسط کارگران و کشاورزان برای افزایش انرژی در محل کار استفاده میشد اما بعداً نیز جایگزین تریاک شد. برگ کراتوم حاوی ترکیبات روان گردانی است که میتوانند انرژی را افزایش دهند، خلق و خو را بهبود دهند و درد را از بین ببرند.
چرا کراتوم محبوبیت دارد؟
محبوبیت کراتوم به تازگی به عنوان یک درمان جایگزین گیاهی برای اعتیاد و خماری ناشی از الکل و مواد مخدر افزایش یافته است. کاربران کراتوم ادعا میکنند که این دارو علائم ناراحت کننده ترک را کاهش میدهد و باعث کاهش میل به مصرف مواد مخدر میشود. با این حال، شواهد کمی برای نشان دادن تأثیر و همچنین استفاده ایمن از آن برای این اهداف در دسترس است. اثرات ضد درد کراتوم نیز آن را به عنوان یک درمان برای درد عضلانی مزمن محبوب ساخته است. مصرف کنندگان میتوانند کراتوم را به عنوان راهی برای درمان درد خود به کار ببرند، اما FDA آن را به عنوان یک درمان برای این منظور به رسمیت نمیشناسند. در حالی که برخی از مصرف کنندگان کراتوم (میراگینین) ممکن است این ماده را با امید به درمان و ترک اعتیاد مصرف کنند، ممکن است برخی دیگر از آن برای ایجاد یک حالتهای کوتاه و لذت بخش استفاده کنند. دسترسی گسترده به اینترنت نیز به افزایش محبوبیت کراتوم کمک کرده است. افرادی که به دنبال راهی آسان برایهای بودن میگردند ممکن است از کراتوم استفاده کنند، زیرا این مادهٔ مخدر به راحتی به صورت آنلاین در دسترسی است.
آیا کراتوم اعتیاد آور است؟
در مورد اینکه آیا کراتوم اعتیاد آور است، بحثهایی وجود دارند. با این حال، نشان داده شده است که کراتوم باعث وابستگی فیزیکی، خماری و تمایل شدید به مصرف آن میگردد. در حالی که وابستگی فیزیکی به معنای اعتیاد نیست، اغلب در کنار اعتیاد قرار میگیرد. وابستگی فیزیکی نشان دهنده وابستگی بدن به ماده مخدر است.
علائم اعتیاد به کراتوم
علائم اعتیاد به کراتوم عبارت است از:
- مصرف دارو در مقادیر بیشتر در طول زمان
- تلاشهای ناموفق برای کاهش مصرف
- صرف وقت و انرژی زیادی برای به دست آوردن، استفاده یا بهبودی پس از مصرف مواد مخدر
- گرایش و یا تمایل قوی برای استفاده از دارو
- عدم انجام مسئولیتهای مهم در خانه، محل کار و یا مدرسه و کاهش فعالیتهای اجتماعی به دلیل این که استفاده از کراتوم اولویت پیدا کرده است.
- ادامه استفاده از کراتوم با وجود مشکلات فیزیکی، ذهنی، حرفهای و یا رابطهای
- استفاده از کراتوم در شرایط خطرناک
- شروع علایم خماری هنگامی که مصرف کراتوم کاهش مییابد یا قطع شود.
بر اساس DEA، کراتوم (میتراگینین) یک مادهٔ مخدر خطرناک و اعتیاد آور است. در واقع، در سال 2016، این سازمان اعلام کرد که دسته بندی ترکیبات فعال در کراتوم به عنوان مواد I را در دستور کار خود قرار داده است. مواد مخدر دسته I، از جمله هروئین، ماری جوانا و ال سی دی، به عنوان مواد مخدر دارای توانایی زیاد برای ایجاد وابستگی و اعتیاد بدون هیچگونه تاثیرات اثبات شدهٔ درمانی و پزشکی تلقی میشوند. همراه داشتن این نوع از مواد مخدر میتواند عواقب قانونی جدی را به دنبال داشته باشد.
تأثیرات و عوارض
کراتوم یا میتراگینین میتواند عوارض و اثرات کوتاه یا بلند مدت زیادی برای فرد مصرف کننده در پی داشته باشد که عبارتند از:
استفاده از کراتوم میتواند باعث ایجاد حالتهای کوتاه مدت شود که معمولاً در عرض 5 تا 10 دقیقه شروع میشود و تا 1 ساعت طول میکشد. کراتوم ممکن است حساسیتهای مختلفی را در زمان مصرف دوزهای مختلف ایجاد کند.
- در دوزهای کمتر، کراتوم میتواند یک اثر تحریک کننده مشابه کوکائین داشته باشد (اجتماعی بودن و هوشیاری همچنین انرژی افزایش میابد).
- هنگامی که کراتوم در دوزهای بزرگتر مصرف میشود، ترکیبات موجود در این مادهٔ مخدر میتوانند با گیرندههای اوپیویید در مغز ارتباط برقرار کنند، همان گیرندههایی که توسط مواد مخدر مانند هروئین و اکسی کونتین تحریک میشوند. این امر میتواند منجر به یوفوریا، تسکین درد و آرام بخشی شود.
مصرف کراتوم میتواند اثرات منفی کوتاه مدت مانند موارد زیر را ایجاد نماید:
- خشکی دهان
- حالت تهوع
- یبوست
- کاهش اشتها
- تعریق
- حساسیت زیاد به آفتاب سوختگی
- خارش
- افزایش ضربان قلب
- فشار خون بالا
- به ندرت، نشانههای روان پریشی مانند توهمات شنیداری و دیداری ایجاد میگردد.
کراتوم به خنثی و ایمن بودن مشهور است، اما در واقع، در سالهای اخیر موارد زیادی مبنی بر مرگ بر اثر مصرف کراتوم گزارش شده است. هنگامی که کراتوم با مواد دیگر ترکیب میشود خطر آسیب یا مرگ افزایش مییابد.
علاوه بر اثرات کوتاه مدت کراتوم، این دارو ممکن است اثرات طولانی مدت روی مغز و بدن داشته باشد. اثرات درازمدت این ماده مخدر بر سلامت میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات تمرکز کردن
- بیخوابی
- تیرگی پوست
- افزایش ادرار
- بی خوابی
- آسیب کبدی
شواهد همچنین نشان میدهند که استفاده مداوم از کراتوم افراد را در معرض خطر بیشتر از استفاده از مواد مخدر خطرناک و اعتیاد آور مانند هروئین، متامفتامین و ام دیام ای قرار میدهد.
آیا احتمال اوردوز پس از مصرف کراتم وجود دارد؟
مصرف کنندگان کراتوم هنگام مصرف ماده مخدر در معرض خطر آوردوز قرار دارند. مصرف بیش از حد میتواند زمانی اتفاق بیفتد که یک فرد بیش از توانایی بدن مواد مخدر را مصرف میکند، که این امر منجر به بروز چندین اثر فیزیکی خطرناک و شدید بر سلامت میشود. در واقع، برخی از موارد مرگ و میر به کراتوم اختصاص داده شدهاند. سطوح سمی کراتوم ممکن است باعث بروز موارد شود:
- فشار خون بالا به صورت خطرناک
- تشنج
- مرگ
برخی از عوامل ممکن است خطر بروز آور دوز هنگام مصرف کراتوم را افزایش دهند:
- مخلوط کردن کراتوم با داروهای تجویزی مانند ترامادول، پاروکستین، لاموتری گین، متادون یا بنزودیازپینها (به عنوان مثال والیوم یا زاناکس)
- مخلوط کردن کراتوم با الکل
- مصرف کراتوم که غلیظ است یا با سایر مواد مضر مخلوط شده است
اگر فکر میکنید که شما یا اطرافیانتان دچار اوردوز کراتوم شدهاند، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
علائم محرومیت از کراتوم
یک فرد وابسته ممکن است هنگامی که سعی میکند استفاده از کراتوم را قطع کند، علائم احتمالی مانند موارد زیر را تجربه کند:
- تحریک پذیری
- اضطراب
- رفتار تهاجمی
- اختلالات خواب
- اسپاسم عضلانی
- اسهال
- کاهش وزن
- تعریق
- درد عضلات
- تب
- آبریزش چشم
- آبریزش بینی
- خمیازه کشیدن
در حالی که برخی از سازمانها به طور قطع می گویند که کراتوم اعتیاد آور است و همچنین برخی از کاربران گزارش کردهاند که معتاد به آن شدهاند، با این حال افراد با وجود پیامدهای منفی برای روابط، سلامت و کار خود به استفاده از آن ادامه میدهند.
دتوکس یا سم زدایی
روند درمان اعتیاد کراتوم شبیه سایر برنامههای درمانی مواد مخدر است. هنگامی که بیماران جهت ترک اعتیاد به کراتوم به کلینیک مراجعه میکنند، یک ارزیابی پزشکی از لحاظ سلامت روانی و مشکلات پزشکی انجام میگیرد. پزشکان به ویژه به مواردی از قبیل سابقه اعتیاد و عود، وضعیت زندگی شما، شبکه پشتیبانی شما و آمادگی شما برای تغییر آن علاقه مند هستند. گام اول در بسیاری از برنامههای درمان اعتیاد، سم زدایی است. بسیاری از مراکز ترک اعتیاد برنامههای سم زدایی 24 ساعته را برای نظارت بر پیشرفت بیمار ارائه میدهند و به کاهش علائم خماری کمک میکنند در حالی که آخرین علائم اعتیاد به کراتوم بدن را ترک میکنند. پس از سم زدایی، کار واقعی شروع میشود. یک درمان اعتیاد مؤثر به تمام نیازهای بیمار، از جمله مشکلات سلامت روانی و مسائل پزشکی که ممکن است به اعتیاد به کراتوم منجر شود، را در نظر میگیرد. توانبخشی میتواند زمان بر باشد. مطالعات نشان میدهند افرادی که حداقل 3 ماه تحت درمان قرار میگیرند، میزان موفقیت بیشتری در بهبود دارند.
چگونه اعتیاد به کراتوم درمان میشود؟
درمان اعتیاد به کراتوم میتواند شامل مشاوره فردی، گروه درمانی و خانواده درمانی، بسته به شرایط فردی هر بیمار باشد. درمان شناختی رفتاری (CBT) یکی از شایعترین انواع درمان اعتیاد است. این درمان مهارتهایی را برای جلوگیری از اعتیاد مجدد، مانند فعالیتهایی با عادتهای سالمتر و یا شناسایی و تغییر الگوهای تفکری مخرب، آموزش میدهد. بسیاری از افراد که با اعتیاد به کراتوم مبارزه میکنند، دریافتند که گروه درمانی، با شناسایی افراد دیگری که در دوران بهبود اعتیاد به سر میبرند و پیدا کردن انگیزه در کنار درمان، به آنها آرامش میبخشد. در طول درمان اعتیاد به کراتوم، درمانگران با شما کار خواهند کرد تا یک برنامه مراقبت برای ادامه درمان پس از توانبخشی ایجاد کنید. مراقبتهای بعد از درمان میتواند شامل فرد درمانی یا یک برنامه 12 مرحلهای باشد. گروههای حمایت از اعتیاد را در بیمارستان محلی، مساجد یا مراکز اجتماعی میتوانید پیدا کنید. شما و مشاوران توانبخشی میتوانید یک برنامه مراقبت پس از درمان که برای نیازهای فردی شما مناسب است، ایجاد کنید. فرایند ترک اعتیاد میتواند یک عمر طول بکشد.
کدام مرکز توانبخشی مناسب شماست؟
مراکز ترک اعتیاد برای ترک اعتیاد به کراتوم درمانی را ارئه میدهند که برای معالجه بسیاری از اختلالات مرتبط با اعتیاد موثر واقع شده است.
برخی از افراد معتاد به کراتوم دارای مسائل مرتبط با سلامت روان یا شرایط پزشکی هستند که ممکن است روند بهبودی را پیچیدهتر کنند. برخی افراد دیگر نیز درگیر پیامدهای منفی اعتیاد هستند مانند مشکلات خانوادگی و ارتباطی، مشکلات مالی و مشکلات در محل کار یا در مدرسه. به همین دلیل، هیچ برنامهٔ واحدی وجود ندارد که برای همه مناسب باشد و شما باید برنامهای را انتخاب کنید که به بهترین وجه با نیازها و اهداف شما سازگار باشد. برخی از مراکز توانبخشی بیشتر بر سلامت روانی متمرکز هستند، برخی از آنها شامل آموزش حرفهای هستند، و برخی از آنها برنامههای مذهبی و معنوی دارند. هر برنامه درمان اعتیاد جامع، با هدف قرار دادن بسیاری از عواملی که در ابتدا به اعتیاد به مواد مخدر شما منجر شدهاند، به شما کمک خواهد کرد. با این حال، تعدادی از گزینههای درمانی در دسترس برای انجام این کار وجود دارد. سطوح مختلف درمانی وجود دارند که طول و شدت آنها متفاوت است. اگر یک شبکه حمایتی قوی و آرام در خانه دارید، یک برنامهٔ درمان سرپایی ممکن است برای شما مناسب باشد. اگر وضعیت زندگی پر از استرسی دارید که موجب ایجاد گرایش در شما به مواد مخدر میگردد، احتمالاً بهتر است برای درمان و ترک اعتیاد بستری شوید. انواع درمان عبارتند از:
بیماران دارای سابقه علائم شدید خماری در یک محیط بیمارستان میتوانند ایمن باشند. علاوه بر این، افرادی که اختلالات همراه مانند مشکلات قلبی و افسردگی دارند میتوانند با امکانات بیمارستان بهترین خدمات را دریافت نمایند.
برنامههای بستری شدن یا مقیم کردن اغلب مفید هستند زیرا بیماران در این مراکز زندگی میکنند و به طور مداوم توسط متخصصان نظارت میشوند. آنها ممکن است به همراه مشاوره روانشناختی از درمان سم زدایی تحت نظارت پزشکی نیز برخوردار شوند.
برنامههای سم زدایی و بهبود نیز ممکن است به صورت سرپایی انجام شوند. متقاضیان مناسب برای برنامهٔ سم زدایی سرپایی به هیچ گونه بیماری مبتلا نیستند و سیستم پشتیبانی قوی در خانه دارند.
بسیاری از افراد از کمکهای سم زدایی سرپایی و مشاوره توسط پزشک یا روانپزشک خود بهره مند میشوند.
بسیاری از مراکز درمانی در دسترس هستند که مشاورههای گروهی و برنامههایی با همسالان را برای افراد مبتلا به LGBT، نوجوانان، جانبازان، مسیحیان، و فقط گروههای زنانه و یا مردانه انجام میدهند.
شرایط این بیمارستانها شامل امکانات لوکس اقامتی از قبیل امکانات رفاهی مانند استخرهای شنا، یوگا و ماساژ درمانی را فراهم میکند.
این امکانات برای متخصصان تجارت است که میخواهند در حین طی کردن دورهٔ توانبخشی به کار خود ادامه دهند. امکانات ممکن است شامل دسترسی به فضای دفتر حرفهای و یک برنامه انعطاف پذیر باشد تا بیماران بتوانند با مشتریان خود در تماس باشند و سایر تعهدات تجاری را انجام دهند.
کراتوم یا قرص ترک اعتیاد دراگون؟
متأسفانه تبلیغات بسیاری مبنی بر اثربخش بودن کراتوم (میتراگینین یا میراگینین) برای ترک اعتیاد به موادی مانند تریاک و هروئین انجام شده است (در ایران این گیاه به نامهای قرص دراگون یا دتای هندی نیز شناخته شده است). برخی از افراد برای درمان اعتیاد خود به برگ کراتوم (به صورت چایی، قرص، کپسول یا قطره و عصاره) روی میآورند به این امید که ترک اعتیاد راحتتر و سریعتری را تجربه کنند. اما حقیقت این است که همانطور که در قسمتهای قبل اشاره شد، این گیاه نه تنها داروی مطمئنی برای ترک اعتیاد نیست بلکه فرد مصرف کننده را با مشکلات و عوارض دیگری نیز روبرو خواهد کرد. به همین دلیل اکیداً توصیه میشود برای ترک هیج گونه ماده مخدری، خودسرانه و بدون مشورت با پزشک اقدام نکنید.