مواد نیروزای اعتیادآور: اعتیاد به استروئید و کراتین در ورزشکاران
افرادی که از داروهای نیروزا استفاده میکنند، اغلب آنها را به عنوان یک راه حل موقت برای رسیدن به اهداف و یا مزیت و برتری رقابتی در نظر میگیرند. بسیاری از افراد خودشان را در معرض خطر اعتیاد نمیبینند، به این دلیل که داروهای نیروزا را در دستهی مواد مخدر خیابانی طبقه بندی نمیکنند. واقعیت این است که داروهای نیروزا میتوانند به اندازهی مواد مخدر دیگر، چه قانونی چه غیرقانونی، خطرناک و اعتیادآور باشند. هنگامی که ترس از شکست یا کاهش بازده یا افزایش وابستگی فیزیکی ترکیب شود، خطر اعتیاد جدی است.
از زمان ظهور داروهای نیروزا، میزان مصرف آن جهت برتری در رقابتها بیشتر و بیشتر شده است. این امر باعث ایجاد فشار روی ورزشکاران میشود تا از رقبای خود بهتر عمل کنند و بتوانند همواره بهترین، قویترین، سریعترین یا باهوشترین فرد باشند. از این رو، ورزشکاران اینگونه فکر کنند که اگر میخواهند در اوج بوده و بهترین باشند، تنها گزینه برای آنها مصرف مواد نیروزا است. انواع مواد نیروزایی که مورد استفاده قرار میگیرند بستگی به نوع ورزش دارد. نتایج حاصل از مواد مختلف همیشه یکسان نیست، بنابراین مواد مختلفی برای دستیابی به نتایج یا خواستههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. عوارض احتمالی مختلفی وجود دارند که میتوانند در اثر مصرف مواد نیروزا بروز پیدا کنند. جدیترین این عوارض میتوانند شامل سکته مغزی، حمله قلبی یا حتی مرگ باشند.
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شمارههای 02188721329 و 02188662451 تماس حاصل فرمایید.
انواع مواد نیروزا
با اینکه هر زمان صحبت از دوپینگ به میان میآید بسیاری از افراد ناخودآگاه ذهنشان به سمت استروئیدها میرود، اما واقعیت این است که مواد زیادی برای اﻓﺰایش ﮐﺎراﯾﯽ به روشهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. انواع مختلفی از مواد نیروزا وجود دارند که میتوانند باعث واکنشهای مختلفی در بدن شوند. در واقع، برای ورزشکاران امتحان کردن مواد مختلفی که بطور مداوم وارد بازار میشوند، روز به روز دشوارتر میشود. بعد از اینکه یک روش آزمایش برای یک ماده نیروزا ارائه میشود، بلافاصله داروی دیگری پدیدار میشود. در ادامه فهرستی از مواد نیروزای رایج به همراه موارد مصرف و عوارض جانبی آنها ارائه شده است.
استروئید آنابولیک
استروئیدهای آنابولیک اغلب تحت عنوان تستوسترون مصنوعی شناخته میشوند. این داروها اغلب برای افزودن حجم عضلات و افزایش قدرت استفاده میشوند، اما عملکردهای طبیعی که باعث افزایش توان میشوند را نیز تقلید میکنند. با اینکه این مواد همواره در دسترس بودهاند، اما نمیتوان گفت که بیخطر هستند.
- عوارض جانبی : نوسانات خلق و خوی، کج خلقی، سردرگمی، آکنه، چروکیدگی بیضهها، طاسی با الگوی مردانه، آسیب کبدی.
آندروستندیون
این ترکیب مصنوعی به منظور ایجاد استقامت و توان بیشتر در ورزشکاران طراحی شده است. این ماده تقریبا همانند تستوسترون است، اما از نوع مصنوعی. هدف این ماده افزایش قابلیت بیمار برای تمرین سختتر و بازیابی سریعتر بدن میباشد. متاسفانه اثرات جانبی بسیار بدی نیز به همراه دارد.
- عوارض جانبی: نوسانات خلق و خوی، آکنه، کاهش تولید اسپرم، ایجاد حالات مردانه در زنان.
هورمون رشد انسانی (HGH)
هورمون رشد انسانی معمولاً تنها با تجویز پزشک در دسترس است و باید به صورت تزریق اعمال شود. این ماده برای افزایش حجم و توده عضلانی، توان و استقامت استفاده میشود. در افراد عادی، این هورمون برای درمان سرطان و کمک به کودکانی که زودرس به دنیا میآیند مورد استفاده قرار میگیرد. هورمون رشد انسانی در صورتی که به دلایل ورزشی برای مدت زمان طولانی مصرف شود، میتواند باعث به وجود آمدن عارضههای جدی شود.
- عوارض جانبی: احتباس مايعات، كارديوميوپاتي، فشار خون بالا، درد مفصلي، سرطان خون، مشکلات تيروئيد.
اریتروپویتین
این ماده شیمیایی مصنوعی توسط ورزشکاران به منظور افزایش توان عضله برای جذب اکسیژن مصرف میشود. عضلاتی که دارای میزان اکسیژن بالاتری هستند سرعت عکسالعمل بیشتری داشته و طول عمر بیشتری دارند. متاسفانه این داروها بسیار خطرناک میباشند.
- عوارض جانبی: حمله قلبی، سکته مغزی و حتی مرگ.
ادرارآورها
دیورتیکها برای تغییر میزان طبیعی آب و نمک بدن استفاده میشوند. تغییر در میزان آب بدن باعث افزایش توان، کاهش وزن بدن یا پاک کردن بدن قبل از انجام آزمایش میگردد. مشکل ناتوانی فرد استفاده کننده در تعیین میزان مصرف آن میباشد.
- عوارض جانبی: کم آبی، خستگی، گرمازدگی، آریتمی قلب و حتی مرگ.
کراتین
کراتین به احتمال زیاد یکی از محبوبترین مواد نیروزا در میان ورزشکاران است. این یک داروی بدون نسخه است که به عضلات برای آزاد کردن انرژی ذخیره شده کمک میکند. اگرچه این محصول از لحاظ فنی قانونی است، اما بدون خطر نمیباشد.
- عوارض جانبی: گرفتگی و درد معده، گرفتگی عضلات، افزایش وزن، حالت تهوع، آسیب احتمالی کبد یا کلیه.
محرکها
محرکها بدون در نظر گرفتن سلامت فرد استفاده میشوند. این مواد قوی ضربان قلب و فشار خون مصرف کننده را افزایش میدهند. آنها به منظور کاهش خستگی و افزایش هوشیاری مصرف میشوند. فعالیت پر فشار همراه با سوء مصرف مواد محرک باعث ایجاد یک ترکیب خطرناک میگردد.
- عوارض جانبی: کم آبی، سکته مغزی، حمله قلبی، تپش قلب، تشنج.
با اینکه این داروها در حال حاضر در میان داروهای نیروزا پیشگام هستند، اما روزانه انواع جدیدی وارد بازار میشوند. با رشد ورزشهای رقابتی و نیاز به توان بیشتر، باید انتظار داشت که دوپینگ همواره به عنوان بخشی از فعالیتهای ورزشی باقی بماند.
اعتیاد به مواد نیروزا
آیا مواد نیروزا میتوانند اعتیادآور باشند؟ اگرچه این مواد به اندازهی مواد مخدر دیگر اعتیاد آور نیستند، اما استفاده از آنها همچنان میتواند منجر به اعتیاد گردد. علت اصلی اکثر اعتیادها، آزادسازی دوپامین از مغز است. مواد مخدری مانند هروئین و کوکائین باعث افزایش شدید دوپامین میگردند که برای فرد مصرف کننده احساس موقت سرخوشی ایجاد میکند. در حالیکه اکثر مواد نیروزا آنگونه که مواد مخدر خیابانی بر مغز اثر میگذارند عمل میکنند، اما همچنان خطر اعتیاد را به همراه دارند. بعد از اینکه فرد یک برنامه مداوم را ادامه میدهد، رفتارهای جسمی وی درست مانند افزایش مواد شیمیایی در مغز، اعتیادآور میشوند.
یک استثنا برای این قاعده در استفاده از محرکها است. این مواد نیروزا نه تنها خطرات جسمی به همراه دارند، بلکه تاثیرات آنها روی ذهن مانند اثرات مواد مخدر میباشد بطوری که باعث تحریک آزادسازی دوپامین شده و اعتیاد را به همراه دارد. در بسیاری از افراد، ترس از شکست یا عدم دستیابی به استانداردهای فردی منجر به استفاده و سوء مصرف داروهای نیروزا میشود. خوشبختانه راههایی برای تشخیص و درمان اعتیاد به مواد نیروزا وجود دارد.
عوارض مصرف مواد نیروزا
کشش به مواد نیروزا در ورزشکاران و هر فرد دیگری به یک اندازه قدرتمند است. از زمان بازیهای المپیک 2004، میزان مصرف مواد نیروزا تقریباً دو برابر شده است. در ادامه آمار جدیتری در مورد دوپینگ در میان ورزشکاران حرفهای ارائه شده است.
- از میان تمام ورزشها، وزنه برداری، دوچرخه سواری و بوکس بیشترین مشکل را در سوء مصرف مواد نیروزا داشتهاند.
- بیش از 20 درصد از دانش آموزان دبیرستانی میگویند تصمیم آنها برای استفاده از استروئید تحت تأثیر ورزشکاران حرفهای بوده است.
- یک مطالعه نشان داد که 25 درصد از ورزشکاران آلمانی که از استروئیدهای آنابولیک استفاده میکردند، دچار نوعی از سرطان شدند. در زنان، خطر سقط جنین یا مردهزایی 32 برابر بیشتر از افراد عادی بود.
- در کل 192 ماده ممنوعه در ورزش وجود دارد.
- برای اینکه تسلیم کشش مواد نیروزا شوید، نیازی نیست حتماً یک ورزشکار حرفهای باشید. دانشجویانی که برای مطالعه نیاز به بیدار ماندن تا دیر وقت دارند نمونههای اصلی دوپینگ برای مقاصد غیر ورزشی هستند.
علائم ترک مواد نیروزا
در ادامه برخی از علائم ترک مواد نیروزا ذکر شده است:
- خستگی: پس از اینکه بدن برای تامین انرژی مورد نیاز به مواد خارجی نیاز پیدا کرد، خستگی اولین نشانهای است که بروز پیدا میکند. بدن باید مجدداً روشهای طبیعی بیدار ماندن و هوشیاری پیدا کند، اما در این حین همچنان خسته خواهد ماند.
- کاهش میل جنسی: یکی از اولین مواردی که از بین میرود میل جنسی فرد میباشد. هنگامی که فرد کاملاً احساس بدبختی میکند، آخرین چیزی که به ذهنش میآید رابطه جنسی است.
- بیاشتهایی: پرهیز از غذا خوردن بخصوص هنگام مصرف محرکها آسان نیست. بسیاری از مصرف کنندگان مواد نیروزا، کاهش اشتها را به عنوان یکی از نشانههای اصلی ترک آنها گزارش میکنند.
- افسردگی: افسردگی یکی از علائم روانی اصلی ترک اعتیاد است. زمانی که شروع به بازگشت به وضعیت قبل از دوپینگ میکنید، مغز شما متقاعد شده که چیزی را از دست دادهاید و در نتیجه میتواند باعث ابتلا به افسردگی شود.
هیچکس نمیخواهد از اینکه به مواد نیروزا اعتیاد پیدا کرده، احساس بدی داشته باشد. متاسفانه، استفاده از این مواد، باعث نابودی زندگی فرد میگردد.
درمان اعتیاد به مواد نیروزا
بعد از اینکه اعتیاد به مواد نیروزا تشخیص داده شد، باید روی به اقدامات درمانی موثر آورد. مانند هر نوع اعتیادی، فرد مصرف کننده باید ابتدا تمایل و عزم خود به تغییر را نشان دهد. پس از آن، میتوان علائم جسمی و روانی را برطرف کرد. برای افرادی که مدتی اعتیاد داشتهاند، و از علائم جسمی رنج میبرند، ممکن است نیاز به کمک پزشکی حرفهای باشد. مشاوران بهداشت روانی یا درمانگران نیز ممکن است برای برطرف کردن هر گونه نیازهای سلامت روانی مورد نیاز باشند. ترک اعتیاد به مواد نیروزا میتواند به دشواری ترک اعتیاد به مواد مخدر خیابانی باشد. علائم چه فیزیکی باشند و چه روانی، در هر صورت واقعی هستند.
"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است."