رابطه بین مواد مخدر و افسردگی و درمان افسردگی بعد از ترک اعتیاد چیست؟
بهبودی پس از ترک اعتیاد نیاز به طی مسیری طولانی دارد، ولی معتادانی که با افسردگی نیز مبارزه میکنند در راه درمان با مشکلات بیشتری روبرو هستند. افسردگی اختلالی شایع در رابطه با اعتیاد است. در واقع 30 تا 40 درصد افراد معتاد، دچار اختلالات خلقی مانند افسردگی نیز هستند. گاهی افسردگی منجر به اعتیاد به مواد مخدر میشود؛ و گاهی اعتیاد منجر به افسردگی میشود. صرف نظر از ترتیب آغاز این دو عارضه، هر دو اختلال بایستی جهت بهبود کامل فرد، به طور همزمان درمان شوند. پاکی و هوشیاری طولانیمدت بدون درمان صحیح افسردگی به ندرت امکانپذیر است و تا زمانی که اعتیاد وجود دارد، علائم افسردگی تشدید میشوند.
افسردگی در شرایط دیگری نیز ممکن است با اعتیاد ارتباط پیدا کند و آن افسردگی بعد از ترک اعتیاد است. بسیاری از افراد وابسته به مواد مختلف از جمله متادون ، شیشه ، تریاک و ...، پس از این که اعتیاد خود را درمان میکنند مبتلا به افسردگی میشوند. این افسردگی به علل مختلف روی میدهد از جمله شرمندگی بابت گذشته نامطلوب. راه های مختلفی برای مبارزه با این حالت روحی و درمان آن وجود دارد که لازم است فرد رها شده از اعتیاد درباره آن از مشاور و پزشک خود سؤال کند تا این مرحله پس از ترک را نیز با موفقیت پشت سر بگذارد.
مشاورین ترک اعتیاد کارآزموده در کلینیک ترک اعتیاد دکتر شاه محمدی آمادهاند تا با تمام توان به شما برای شکست دادن اعتیاد و افسردگی همراه یا بعد از آن کمک کنند. برای رزرو وقت ملاقات با مشاور میتوانید با شماره تلفن 02188721329 و 02188662451 تماس حاصل فرمایید.
درباره افسردگی چقدر میدانید؟
علت اصلی ناتوانی در جهان بیماری های جسمی نمیباشد، بلکه اختلال خلقی شدیدی به نام افسردگی است. بیش از 350 میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی رنج میبرند و تنها در حدود 50 درصد از این افراد تحت درمان قرار میگیرند. افسردگی تأثیر شدید بر سلامت جسمی و روحی دارد و همچنین بر ارتباطات شخصی، وضعیت شغلی و وضعیت اقتصادی فرد نیز تأثیر میگذارد. برخلاف غم و اندوه طبیعی که به صورت موقتی پس از یک ضایعه ایجاد میشود، علائم افسردگی تقریباً هر روز هفته و گاهی ماه ها یا سال ها ایجاد میشود و بر تمامی جنبههای زندگی فرد تأثیر میگذارند.
انواع اختلال افسردگی
افسردگی بر اساس شدت، زمان و علت ایجاد علائم، انواع مختلفی دارد. امکان دارد افسردگی به جای یک سری طبقهبندی جداگانه، به عنوان طیفی از حالت های روحی درک شود. جهت تشخیص و درمان این اختلال جدی، روانپزشک ها چندین طبقهبندی افسردگی را تعیین کردهاند. همراه با این طبقهبندی، تعدادی اختلال افسردگی مرتبط با عوامل استرسزا، عارضههای روانی یا موقعیت های سخت عاطفی وجود دارند. علائم این اختلالاتِ موقعیتی، مشابه بسیاری از علائم افسردگی میباشد، ولی تحت شرایط خاصی ایجاد شده و امکان دارد پس از تغییر شرایط، برطرف شوند. در اینجا زیرگونههای متداول افسردگی شرح داده میشوند:
افسردگی اساسی
اختلال افسردگی اساسی یا MDD ، با توجه به حداقل دو هفته افسردگی همراه با چهار نشانه دیگر مانند افکار در مورد خودکشی، از دست دادن انرژی جسمانی، اختلالات خواب یا احساس عدم خودباوری شناسایی و تشخیص داده میشود. افسردگی اساسی یکی از شایعترین انواع بیماری روانی میباشد.
افسردگی پایدار یا مداوم
اختلال افسردگی مداوم یا دیستایمیا بوسیله علائمی مانند بی حوصلگی و علائمی که برای دو سال یا بیشتر ادامه دارند شناسایی و تشخیص داده میشود. افراد مبتلا به این نوع افسردگی عموماً غمگین، بی حوصله و بدخلق هستند ولی این علائم میتوانند در واقع نشاندهنده اختلال خلقی باشند. علائم این حالت ممکن است به شدت افسردگی اساسی نباشند ولی تاثیرات آن بر زندگی شخص میتوانند شدید باشند.
اختلال دوقطبی
دورههای افسردگی که با انرژی زیاد، سرخوشی و رفتارهای بدون اندیشه جایگزین میشوند میتوانند نشانه اختلال دوقطبی باشند. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دورههای افسردگی اساسی را که برای هفتهها یا ماهها طول میکشد تجربه میکنند و در مقابل دورههای فعالیت با انرژی زیاد و شادی، کمتر به وجود میآیند. تشخیص اختلال دو قطبی بدون بررسی تغییرات خلقی در دوره زمانی طولانی دشوار میباشد.
افسردگی پس از زایمان
بچهدار شدن تجربهای منحصر به فرد در زندگی میباشد، ولی در برخی از زنان، این تجربه باعث ایجاد مشکلات روحی میشود. بیش از 16 درصد زنان پس از تولد نوزاد دچار افسردگی میشوند. خصوصاً زنان با سابقه افسردگی یا اضطراب، زنانی که تحت فشار اقتصادی یا شخصی قرار دارند و زنانی که از حمایت اجتماعی برخوردار نیستند بیشتر از دیگران در مقابل افسردگی پس از زایمان آسیبپذیر هستند. عدم تعادل هورمونی پس از حاملگی، سوء تغذیه و قرار گرفتن در معرض سموم شیمیایی نقش مهمی در این نوع افسردگی بازی میکنند.
افسردگی فصلی
این نوع افسردگی که با نام اختلال عاطفی فصلی یا SAD نیز شناخته میشود، در اثر تغییرات نور و دما در فصل های مختلف ایجاد میشود. افراد مبتلا به این نوع افسردگی دارای علائم بی حوصلگی، فقدان انرژی، اختلالات خواب و تغییرات وزنی در زمان های خاصی از سال هستند. اگرچه بیشتر افراد دارای افسردگی فصلی در ماه های تاریکتر زمستان دچار افسردگی میشوند، برخی از افراد در اثر تغییر فصل از زمستان به بهار دچار افسردگی میشوند.
روانپریشی
در روانپریشی، رابطه بیمار با واقعیت قطع شده و شخص مواردی را میبیند و میشنود که وجود خارجی ندارند (توهم) یا به چیزهایی اعتقاد دارد که واقعی نیستند (افکار وهمی). افراد مبتلا به انواع دیگر افسردگی امکان دارد دچار دورههای روانپریشی شوند و در این دورهها احساس میکنند که اشخاصی آنها را دنبال کرده یا کسانی به آنها میگوید که به خودشان آسیب وارد کنند. افسردگی روانپریشی معمولاً موقتی بوده ولی ممکن است منجر به بستری شدن شود و نیاز به درمان فوری داشته باشد.
تشخیص افسردگی از غم و اندوه
نکتهای که باید به آن توجه کردن اینست که اختلال خلقی مانند افسردگی در نتیجه محرومیت و یا شکست فردی مانند مرگ عزیزان یا از دست دادن شغل ایجاد نمیشود، بلکه در اثر یک بیماری مزمن پیشرونده که بدون درمان تشدید میشود ایجاد میشود. افراد افسرده امکان دارد از بین علائم زیر، پنج مورد یا تعداد بیشتری را تجربه کنند:
- احساس ناامیدی
- اضطراب
- از دست دادن اشتها / کاهش وزن
- افزایش اشتها / افزایش وزن
- کمخوابی یا خواب بیش از حد
- گریه
- احساس درد
- از دست دادن انرژی
- احساس گناه
- احساس بیارزش بودن
- بیحوصلگی
- دشواری تمرکز در امور روزانه
- عدم علاقه به شرکت در فعالیت ها یا تفریحات
- افکار مربوط به خودکشی یا اقدام به خودکشی
از افسردگی تا اعتیاد
افسردگی میتواند خطر مشکلات مزمنی مانند اعتیاد را افزایش دهد. بیش از یک سوم از افراد افسرده به مواد مخدر یا اعتیاد به الکل روی میآورند. این مواد شیمیایی مخدر میتوانند به صورت تسکینی برای احساس بیارزشی، یاس و ناامیدی عمل کنند و همین عامل ویژگی اصلی اعتیاد میباشد. اگرچه امکان دارد اعتیاد برای تسکین علائم استفاده شود، ولی مواد مخدر میتوانند دورههای افسردگی را تشدید کرده و مقدار و شدت افکار منفی و تفکراتی که به آسیب رساندن به خود مرتبط است را افزایش دهد. برنامه توانبخشی که برای درمان افسردگی و اعتیاد طراحی شده است میتواند جلوی تشدید این دو اختلال را گرفته و به شخص برای داشتن زندگی سالم کمک کند.
از اعتیاد تا افسردگی
اعتیاد به مواد مخدر باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی در مغز و بدن فرد میشود که میتواند شکل افسردگی، اضطراب و بی میلی به انجام کارهای لذت بخش به خود گرفته یا علائم افسردگی را تشدید کند[«اختلال افسردگی ناشی از مصرف مواد»، رادیو عشق، اردیبهشت 1398]. امکان برخی از افراد معتاد نتوانند معتاد بودن خود را تشخیص دهند زیرا که علائم اعتیاد و افسردگی بسیار به هم شبیه هستند. تنها زمانی علائم اصلی افسردگی نمایان میشوند که برای مدتی مواد مخدر مصرف نشوند. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد افرادی که به دنبال ترک اعتیاد هستند، از برنامه توانبخشی استفاده کنند که هم به درمان افسردگی و هم به درمان اعتیاد (تشخیص دوگانه) بپردازد.اعتیاد معمولاً نشانهای از یک مشکل زمینهساز است. این مشکلات شامل کودکآزاری، سوء رفتار با بزرگسالان، آسیبهای روحی، خاطرات سرکوبشده، الگوهای خانوادگی یا ترکیبی از عوامل مختلف است. روشهای درمانی بالینی همراه با مشاوره ترک اعتیاد میتوانند این مشکلات زمینهساز را مشخص کرده و به بیمار کمک کنند بدون مصرف الکل یا مواد مخدر درمان شود.
بهبود و درمان افسردگی و اعتیاد به مواد مخدر
عاملی که باعث دشوار شدن تشخیص دوگانه میشود اینست که هر اختلال میتواند باعث تشدید علائم اختلال دیگر شود. برای مثال مصرف بیش از حد الکل باعث بهبود افسردگی نمیشود، بلکه عارضه را تشدید میکند. همچنین در صورتیکه شخص معتاد به الکل باشد، افسردگی مانع از طرز فکر صحیح برای غلبه بر اعتیاد میشود. در این صورت درمان همزمان افسردگی و اعتیاد شخص پیچیده میشود. برنامههای توانبخشی یک جانبه نمیتوانند به میزان کافی به درمان فردی که هم معتاد و هم افسرده است بپردازند. تنها آن دسته از برنامههایی که همزمان به مشکلات روانی و همچنین اعتیاد رسیدگی میکنند میتوانند سمزدایی، مشاوره و مراقبت پس از بهبود را انجام دهند. برنامه تشخیص دوگانه از مشاوره، حمایت اطرافیان، آموزش و جلوگیری از بازگشت به اعتیاد برای درمان افسردگی و اعتیاد استفاده میکند. برنامه درمانی اهداف زیر را دنبال میکند :
- کمک به فرد معتاد در جهت درک ماهیت اعتیاد
- آموزش به فرد معتاد در این جهت که بهبود و درمان افسردگی و اعتیاد امکانپذیر است
- ایجاد انگیزه در فرد معتاد جهت ایجاد تغییرات عمده در زندگی
- آموزش مهارت های عملی جهت کنترل افکار منفی
- کمک به فرد معتاد در جهت تشخیص و تغییر الگوهای رفتاری اعتیادآور
درمان به کمک دارو برای بسیاری از معتادینی که افسرده هستند، یک بخش مهم از درمان محسوب میشود. داروهای ضدافسردگی به افراد کمک میکند تا با علائم ناشی از این عارضه مقابله کرده و زندگی رضایتبخشی داشته باشند. یافتن رویکرد مناسب جهت درمان به کمک دارو نیاز به زمان و بردباری دارد. همراه با کمک گروه متخصصی که در زمینه درمان همزمان اعتیاد و افسردگی تجربه دارند، استفاده از دارو در درمان بیمار بسیار مؤثر است.حمایت، تشویق و ایجاد انگیزه عواملی اساسی در مبارزه علیه افسردگی و اعتیاد هستند. افسردگی باعث تحلیل انرژی شده و بیمار احساس میکند که برنامه توانبخشی بیهوده است. جلسات مشاوره، حمایت افرادی که مشکلات مشابهی دارند و مشاوره خانوادگی میتواند با وجود مشکلات موجود، در مسیر بهبود به فرد کمک شایانی کند.
اگر یکی از عزیزان شما درگیر این مشکل است…
در این جا اقداماتی برای مشورت با کسی که افسرده است و معتاد نیز میباشد ذکر میشوند:
در مورد مشکلات صادق باشید.
اطمینان خاطر نادرست و تشویق فرد به شاد بودن کمکی به او نمیکند. افراد افسرده نمیتوانند به راحتی تغییر حالت داده یا نگرش خود را به زندگی تغییر دهند، وگرنه خودشان هیچ وقت انتخاب نمیکردند که افسرده باشند.
با بیمار دلسوزی و همدردی کنید
مشاهده زندگی از دید یک فرد افسرده دشوار میباشد. همدردی با شخص افسرده میتواند باعث کاهش ناامیدی و بیقراری افراد خانواده شود.
در مورد فرد افسرده و معتاد قضاوت نادرست نکنید.
هنگام صحبت با کسی که افسرده است و اعتیاد نیز دارد، بسیار اهمیت دارد که به یاد داشته باشید این دو عارضه نوعی بیماری میباشند و سبک زندگی انتخابی فرد نیستند. قبل از انتقاد از افراد معتاد و افسرده، به یاد داشته باشید که علائم این بیماری ها میتواند افراد از تمامی طبقات اجتماع را درگیر سازد.
ارائه راه حل به شخص معتاد و افسرده
افسردگی معمولاً بوسیله بیانگیزگی و عدم توانایی در تصمیمگیری شناسایی میشود. چنانچه عزیزان شما تصمیم به دریافت کمک میگیرند، به آنها یاری رسانده و برای قدم برداشتن در راه ترک اعتیاد و درمان افسردگی به آنها کمک کنید.
با افسردگی بعد از ترک چه کنیم؟
ترک اعتیاد میتواند لذتبخشترین زمان زندگی باشد؛ به این معنی که شما اعتیاد را ترک کرده ، دیگر به سراغ اعتیاد نرفته و هشیار مانده و همچنین دوران بهبود را پشت سر گذاشتهاید. شما بایستی احساس افتخار کرده و به هر دلیلی خوشحال باشید. ولی اگر مانند بسیاری از افراد دیگر دچار افسردگی پس از ترک شدهاید، امکان دارد داشتن انگیزه کافی برایتان دشوار باشد و ممکن است احساس کنید که ترک و بهبودی تأثیر به سزایی بر شما نگذاشته است. در اغلب موارد در افرادی که مواد مخدر مصرف میکردهاند، سطح طبیعی مواد شیمیایی مانند سروتونین و دوپامین تغییر کرده و احتمالاً برای همیشه به همین شکل باقی خواهد ماند. افسردگی پس از ترک در کسانی که در دوره بهبود به سر میبرند بسیار شایع میباشد. با اطلاعات اندکی که در مورد درمان افسردگی در اینترنت موجود است بسیاری از افراد دلسرد شده و گاهی برای حس رضایت، مجدداً به اعتیاد روی میآورند. روشهای بسیاری برای مقابله با افسردگی پس از اعتیاد وجود دارد.
بهبود سلامت جسمانی
شاید تعجب کنید که افسردگی تنها در اثر عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز ایجاد نمیشود. در واقع سلامت جسمانی یکی از مهم ترین عوامل تعیینکننده سلامت ذهن و روان است. نکته قابل توجه این که نحوه تغذیه میتواند در وضعیت افسردگی مؤثر باشد. پیش از یافتن روش های درمان، به دنبال راهی همهجانبه و کلی نگر باشید. هیچ داروی ضدافسردگی یا شادیبخشی نمیتواند جایگزینی برای هشت ساعت خواب و یا ویتامین C باشد. مصرف مقدار زیاد سبزیجات، کاهش مصرف قند، ورزش کردن چند بار در هفته، خواب کافی و نوشیدن مقدار کافی آب همگی در ایجاد حس رضایت مؤثر بوده و به سلامت ذهن و روان کمک میکنند.
بهبود سطح دوپامین با موسیقیدرمانی
یک عامل مهم در تنظیم سطح مواد شیمایی در مغز بدون مصرف مواد مخدر، انجام کاریست که از آن لذت میبرید. البته عمل کردن به این کار با وجود افسردگی کار سادهای نمیباشد. در واقع دور باطلی از محرک و انگیزه پایین، و درنتیجه افسردگی پس از ترک اعتیاد وجود دارد. یک روش درمانی که در دوره بهبود مؤثر میباشد موسیقیدرمانی است. احساسی که از شنیدن موسیقی مورد علاقه به شما دست میدهد در اثر دوپامین ایجاد میشود. صرف نظر از مادهای که مصرف میکردهاید، مسیرهای دوپامین در مغز که در اثر موسیقی برانگیخته میشوند منحصر به فرد هستند و در اثر مصرف مواد آسیب نمیبینند. هنگام یادگیری ساز موسیقی نیز مسیرهای دوپامین مشابهی ایجاد میشوند.
تولید طبیعی سروتونین
مسیرهای آسیبدیده سروتونین در مغز بایستی بهبود پیدا کنند. تحقیقات نشان میدهند که زمان مهم ترین عامل در این رابطه میباشد. البته با مصرف مکمل های طبیعی و ارزان میتوان به تنظیم سطح سروتونین کمک کرد. استفاده از اسید آمینه ال تریپتوفان به سلامت ذهن کمک کرده و برای مقابله با افسردگی مؤثر میباشد. این ماده به طور طبیعی در پرندگانی مانند بوقلمون وجود دارد و گاهی باعث خواب زیاد میشود. ال تریپتوفان یک مکمل طبیعی بوده که در بدن برای بهبود حالت های روحی و ترمیم مسیرهای عصبی آسیبدیده ناشی از اعتیاد استفاده میشود.
درمان افسردگی ناشی از ترک اعتیاد
مهمترین راه درمان برای بهبود پس از ترک اعتیاد میتواند به سادگیِ تغییر نگرش در افراد باشد. افسردگی پس از ترک اعتیاد گاهی ناشی از احساس شرم و پشیمانی از اعتیاد میباشد. یکی از عوامل مهم در بهبود، یادگیری مقابله با این احساسات و تمرین عزت نفس در حالت هشیاری میباشد. البته انجام این تمرین آسان نمیباشد. به همین جهت مشاوران حرفهای ترک اعتیاد برای کمک به شما در مقابله با نگرش های مخرب که ناشی از ترک اعتیاد هستند حاضر میباشند. با وجود اینکه افسردگی پس از ترک اعتیاد اغلب ناشی از عدم تعادل مواد شیمیایی میباشد، در عین حال میتواند ریشه در نگرش ها و روش های مقابله با بیماری داشته باشد.
"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است."