دی ام تی یا مولکول روح، روان گردان چند دقیقه ای با عوارض طولانی
دی متیل تریپتامین (Dimethyltryptamine) که به اختصار دی ام تی (DMT) گفته میشود، ماده مخدری است که به صورت طبیعی در بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی وجود دارد. دی ام تی به دلیل اثر روانگردانی خاصی که دارد، مولکول روح نیز گفته میشود. دی ام تی به اندازه دیگر مواد روانگردان شناخته شده نیست و ماشروم جادویی یا ال اس دی پرمصرفتراند. بااین حال مصرف دی متیل تریپتامین به دلیل تاثیرگذاری بالا رو به افزایش است.
درهر حال شکی نیست که دی ام تی ماده مخدر خطرناکی است که به سرعت مصرف کننده را تحت کنترل درمیآورد و وی را وادار میکند تا برای تجربه تریپ و احساس نشئگی بارها و بارها این ماده را مصرف کند و به آن اعتیاد پیدا کند. هر تریپ با تریپ قبلی تفاوت دارد و به همین دلیل بسیاری از مصرف کنندگان از روی کنجکاوی و این که در تریپ بعدی چه چیزی را تجربه خواهند کرد، به دی ام تی علاقهمند میشوند. نتیجه نهایی مصرف مکرر، اعتیاد به دی ام تی است.
بسیاری از مصرف کنندگان مولکول روح، آن را بدون خطر میدانند و فکر میکنند که دی ام تی از مواد مخدر سنگینی، مانند کوکائین یا هروئین بسیار بهتر است. بااین حال مصرف دی ام تی بدون عوارض نیست.
شاید بتوان گفت وابستگی به هر گونه مادهای میتواند خطرات و عواقبی به دنبال داشته باشد که دی ام تی نیز یکی از آن مواد اعتیادآور است. اگر درگیر مصرف روزافزون این ماده هستید بهتر است هر چه زودتر اقدام به جدایی از آن کنید. مشاورین کارآزموده ما در کلینیک ترک اعتیاد دکتر شاه محمدی، آمادهاند تا شما را در این مسیر همراهی نمایند. برای رزرو وقت مشاوره میتوانید با شماره تلفن 02188721329 و 02188662451 تماس حاصل فرمایید.
دی ام تی چیست؟
مواد مخدر روانگردان جزء محبوبترین مواد مخدر محسوب میشوند، چرا که مصرف کننده را به تریپهایی فراسوی مرزهای واقعیت میفرستند. دی ام تی یکی از قویترین مواد مخدر توهمزا است که باعث اعتیاد میشود. دی ام تی یا مولکول روح مخدری روانگردان است که به صورت طبیعی در مغز انسان و گیاهان وجود دارد.
قرنها است که دی ام تی در مراسم کشورهایی نظیر پرو مصرف میشود. این ماده مخدر در دهه 1900 وارد ایالات متحده امریکا شد و سوءمصرف آن در دهه 1960 رواج پیدا کرد. DMT در سند بینالمللی کنترل مواد مخدر، مصوب 1971 به عنوان یک مخدر طبقه یک دستهبندی شد.
نشئگی حاصل از مصرف دی متیل تریپتامین در عمل کمتر از یک ساعت طول میکشد، اما این چند ساعت به نظر مصرف کننده چندین روز میآید. دی ام تی معمولاً کشیده میشود، تزریق میشود یا به صورت دمنوشی به نام آیاهواسکا دم میشود. این ماده مخدر مصرف کننده را در حالت رویامانندی قرار میدهد که به پرواز موسوم است.
آیا دی ام تی اعتیادآور است؟
دی ام تی یک ماده روانگردان قوی است که باعث احساس سرخوشی و توهم میشود. هرچند دی ام تی به لحاظ جسمی اعتیادآور نیست، اما باعث شکلگیری عادت میشود.
در حال حاضر قابلیت دی ام تی برای ایجاد اعتیاد و سوءمصرف مشخص نیست. دی ام تی برخلاف بسیاری از مواد توهمزا تحمل دارویی ایجاد نمیکند.
براساس نتایج یک پژوهش، دی ام تی اثرات مطلوبی ایجاد میکند که میتواند باعث سوءمصرف آن شود. بااین حال چون مصرف کننده نیاز شدیدی به مصرف دوباره دی ام تی حس نمیکند، احتمال سوءمصرف آن از بین میرود.
مصرف کنندگان دی ام تی ضرورت نسبتاً پایینی را برای مصرف دوباره این روانگردان احساس میکنند، بنابراین احتمال ایجاد وابستگی عاطفی به این ماده بسیار پایین است. درهر حال افرادی که از تریپهای DMT لذت میبرند، بارها این ماده را مصرف میکنند.
اثرهای مطلوب و کوتاه مدت دی ام تی برای افرادی که داروهای روانگردان را ترجیح میدهند، جذاب است. این افراد غالباً نمیخواهند که مواد تغییرات بلندمدتی را در ادراکات ذهنیشان به وجود بیاورد.
اسامی دیگر دی ام تی
دی ام تی نیز مانند هر ماده مخدر دیگری نامهای مستعار زیادی دارد که آگاهی از آنها برای تشخیص مشکل اعتیاد اطرافیان لازم است؛ چرا که مصرف کنندگان غالباً نامهای مستعار آن را به کار میبرند. یکی از این نامها دیمیتری است که از نام شیمیایی آن ان، ان ـ دی متیل تریپتامین گرفته شده است. نام دیگر آن فانتزی است که با توجه به روانگردان بودن DMT و اثر فراواقعگرایی آن توجیهپذیر است؛ مصرف DMT. حس سرخوشی ایجاد میکند، ادراک را تحریف میکند و تصاویری زیبا را به مصرف کننده عرضه مینماید. جالبترین نام دی.ام.تی مولکول روح است، که وجه تسمیه آن به این موضوع برمیگردد که برخی معتقداند این ماده شیمیایی قبل از مرگ در بدن آزاد میشود.
شیوههای متداول مصرف دی ام تی
دی ام تی به صورت استنشاقی یا تزریقی مصرف میشود یا کشیده میشود. DMT به صورت طبیعی در مقایر کم در مغز جنین در حال رشد، هنگام R.E.M. عمیق، خواب و دقیقاً قبل از مرگ تولید میشود و به همین دلیل مولکول روح نامیده میشود. البته درستی این موضوع هنوز تایید نشده است.
کریستال دی ام تی
دی ام تی خالص به صورت کریستال وجود دارد. این ماده به صورت طبیعی در گیاهان آمازون، مانند درخت مو مورد استفاده برای دم کردن آیاهواسکا وجود دارد. کشیدن کریستالهای DMT خالص باعث توهم میشود. دی ام تی سنتزی از پودر کریستالی سفیدی استخراج میشود که میتوان آن را کشید یا بخار آن را استنشاق کرد تا نشئگی ایجاد شود. دی ام تی خالص و سنتزی، هر دو اثر توهمزای شدید دارند.
اثرات این ماده مخدر چیست؟
اثرات کوتاه مدت و بلند مدت دی ام تی بر شخص مصرف کننده عبارت است از:
دی ام تی عموماً برای تجربه تریپهایی مشابه اثرات مصرف ال اس دی یا سیلوسایبین مصرف میشود. بسیاری از مصرف کنندگان دی ام تی را به دلیل تریپهای بسیار کوتاهتر جایگزین ال اس دی میکنند، تریپ دی ام تی سی تا چهل و پنج دقیقه طول میکشد، حال آن که تریپ ال اس دی چند ساعت دوام دارد.
اثرگذاری DMT سریع است و اثرات آن بلافاصله حس میشود.
تریپ توهمی دی ام تی معمولاً با عوارض زیر همراه است:
- تحریف ادراک زمان و فضا
- احساس لذت شدید
- توهمات دیداری و شنیداری
- تجربه خارج شدن از بدن
- مشاهده نورهای درخشان و شدید
- احساس کشف و شهودی که غالباً به موجوات بیگانه و فضایی، مقدسات یا دیگر تصورات عرفانی ربط داده میشود.
برای تعیین عوارض جدی بلندمدت سوءمصرف DMT باید پژوهشهای بیشتری انجام شود. تا به امروز مشخص شده است که مصرف کنندگان دی ام تی دچار تحمل دارویی نمیشوند.
مهمترین خطر مصرف درازمدت دی ام تی جنبه روانی دارد، چون مصرف دی ام تی فرد را در معرض خطر روانپریشی و تجربه توهمات و فلش بکهای مداوم قرار میدهد. فلش بک ممکن است بارها و خود به خود ایجاد شود. بعضی مصرف کنندگان فلشبک را ماهها یا حتی سالها پس از مصرف دی ام تی تجربه میکنند. فلشبک حالتی مانند تجربه تریپ توهمی را ایجاد میکند و به توهمات دیداری یا شنیداری دامن میزند یا خاطرات و تجارب ناخوشایند را زنده میکند.
مصرف مداوم روانگردانهای کلاسیک، که دی ام تی نیز متعلق به این طبقه است، باعث روانپریشی (پسیکوز) دائم میشود. علائم روانپریشی دائم عبارت است از:
- اختلالات رفتاری
- اغتشاش فکری
- پارانویای مداوم
- اختلالات بینایی
اختلال توهم دائم در ادراک (HPPD ) مشکل ذهنی دیگری است که در اثر مصرف مداوم داروهای روانگردان ایجاد میشود و با علائم زیر همراه است:
- توهم و تحریفات دیداری
- علائمی که در دیگر مشکلات عصبی مانند تومور مغزی یا ضایعههای مغزی ـ عروقی (مانند سکته مغزی) نیز وجود دارد.
مصرف دی ام تی با سرخوشی و توهم همراه است. اثر آنی پس از کشیدن یا استنشاق دی ام تی باعث توهم و هذیانگویی مصرف کننده میشود و وی را آسیبپذیر میسازد. عوارض خاص مصرف دی ام تی عبارت است از افزایش ضربان قلب (تپش قلب)، بیقراری و توهماتی که شامل تحریفات فضایی و مشکلات بدنی میشود.
چون DMT مادهای روانگردان و توهمزا است، ممکن است مصرف کننده عوارض غیرمنتظرهای را تجربه کند. بعضی مواد توهمزا بر عمل تولید سروتونین در مغز اثر میگذارد، سروتونین موارد زیر را تنظیم میکند:
- خلق و خو
- ادراک حسی
- خواب
- گرسنگی
- دمای بدن
- کنترل عضلات
مدت زمان تاثیر دی ام تی بر مغز
دی ام تی بر گیرندههای سروتونین مغز اثر میگذارد و چنانچه کشیده یا استنشاق شود، اثر آن به سرعت، ظرف کمتر از 45 ثانیه مشخص میشود. اثر دی ام تی ظرف یک دقیقه به اوج میرسد و 30 ـ 5 دقیقه استمرار دارد. دی ام تی به دلیل همین اثرگذاری سریع "تریپ ساعت ناهاری" نامیده میشود.
اگر دی ام تی به تنهایی و به صورت خوراکی مصرف شود، چون مونوآمین اکسیداز موجود در دستگاه گوارشی آن را به سرعت تجزیه میکند، اثری نخواهد داشت. بنابراین برای این که مصرف خوراکی دی ام تی نیز اثرگذار باشد، دی ام تی با بازدارنده مونوآمین اکسیداز (MAOI) مصرف میشود؛ به این ترتیب طول اثر DMT بیشتر میشود. یک روش مصرف دی ام تی اضافه کردن آن به دمنوش آیاهواسکا است که در آن MAOI استخراج شده از یک منبع گیاهی وجود دارد. اثر دی ام تی در معجون آیاهواسکا سه ساعت طول میکشد.
وجود دی ام تی در بدن تا چه مدت قابل تشخیص است؟
متابولیسم دی ام تی در بدن بسیار سریع است، بااین حال با انجام آزمایشهای مختلف میتوان وجود دی ام تی را در بدن مدت معینی پس از مصرف کردن تشخیص داد.
- آزمایش ادرار مصرفDMT را ظرف 24 ساعت مشخص میکند و پس از آن دی ام تی از راه کلیه، کاملاً از بدن خارج میشود.
- آزمایش بزاق وجود DMT را یک تا پنج روز پس از مصرف نشان میدهد. اطلاعاتی وجود ندارد که نشان دهد، شیوه مصرف (کشیدن، استنشاق یا خوردن) باعث مثبت بودن نتیجه آزمایش پس از مدتی طولانیتر میشود.
- آزمایش مو مصرف مواد مخدر، از جمله دی ام تی را تا 90 روز بعد نشان میدهد. اگر فردی فقط یک بار دی ام تی مصرف کند، این تجربه یکباره تا سه ماه از روی آزمایش مو مشخص میشود.
- شواهدی وجود ندارد که نشان دهد دی ام تی در آزمایش خون مشخص میشود. درهر حال چون دی ام تی به سرعت از بدن دفع میشود، بعید است که آزمایش خون موثرتر از آزمایش ادرار باشد.
عوارض جانبی
عوارض جانبی روانی مصرف DMT عبارت است از:
- گشاد شدن مردمک
- حرکت سریع و غیرارادی چشمها
- افزایش ضربان قلب
- فشار خون بالا
- مشکلات هماهنگی
- سرگیجه
- حالت تهوع و استفراغ، به ویژه اگر دی ام تی به صورت خوراکی، برای مثال در معجون آیاهواسکا مصرف شود.
- کما و یا ایست تنفسی که در اثر مصرف مقدار زیاد دی ام تی پیش میآید.
فرد معتاد به دی ام تی چه نشانه هایی دارد؟
بعضی از نشانههای سوءمصرف دی ام تی عبارت است از:
- مشکلات مالی به دلیل صرف مبالغ زیاد برای تهیه دی ام تی
- مصرف مداوم دی ام تی باعث میشود که فرد نتواند به تعهدات شغلی و شخصی خود عمل کند.
- تجربه فلش بک/ اثرات روانگردان مشابه تریپ دی ام تی در زمانی که این ماده مصرف نشده است.
- قطع ارتباط با واقعیت
- دروغ گفتن درباره مصرف مواد به خانواده و دوستان
- وسواس و دغدغه شدید درباره مصرف DMT
- مصرف همزمان دی ام تی و مواد مخدر دیگر
تریپ بد
درحالی که تریپ دی ام تی برای بعضی مصرف کنندگان خوشایند و لذتبخش است، اما برخی تریپ بدی را تجربه میکنند که با عوارض زیر همراه است:
- احساس از دست دادن کنترل
- گیجی یا گمگشتگی
- احساسات منفی مانند ترس، اضطراب، ناراحتی، عصبانیت یا آشفتگی
- ترس از دیوانه شدن
- صداها یا تصورات ناخوشایند یا خشونتآمیز
- دوباره زنده شدن آسیبها یا خاطرات دردناک
- ترس از مرگ
سوءمصرف دی ام تی در نوجوانان
هرچند مصرف مواد روانگردان به اندازه مصرف الکل، ماری جوانا و داروهای آرامبخش و مسکن در میان نوجوانان رواج ندارد، بااین حال جوانان نیز به سوءمصرف دی ام تی گرایش دارند. در سال 2016 یک تحقیق نشان داد که 4.2 % از دانشآموزان سالهای آخر دبیرستان اعتراف کردهاند که در سال گذشته نوعی ماده روانگردان مصرف کردهاند.
بهترین راه برای پیشگیری از سوءمصرف مواد در نوجوانان این است که والدین درباره عوارض خطرناک اعتیاد و مصرف مواد مخدر به فرزندان خود هشدار دهند و با درگیر کردن آنها در فعالیتهای فوق برنامه، آنها را شاد و سرگرم نگه دارند.