دوازده قدم ترک اعتیاد، برنامه اصولی ترک اعتیاد انجمن معتادان گمنام

دوازده قدم ترک اعتیاد

برنامه‌های 12 قدم ترک اعتیاد مجموعه‌ای از اصول هستند که توسط گروه‌های حمایتی و به‌منظور کمک به افراد مبتلا به انواع رفتارهای مخرب ازجمله اختلالات مصرف مواد بکار می‌روند. این گروه‌ها به آسانی دردسترس هستند و ملحق شدن به آن‌ها رایگان است. گروه حمایتی متشکل از مردان و زنان معتاد است که تجربیات، نیرو و امید خود را با دیگران به اشتراک می‌گذارند. طرح دوازده قدم ترک اعتیاد امروزه توسط میلیون‌ها نفر در دنیا اجرا می‌شود. اعضای مجموعه باید از دستورالعمل‌های راهنمای ترک اعتیاد موسوم به 12 قدم پیروی نمایند. پیروی از گام‌هایی که به ترتیب ذکر می‌شود کمک می‌کند تا افراد بتوانند مشکلات رفتاری نظیر اختلالات مصرف موادمخدر، اعتیاد به قمار و اختلالات تغذیه را ترک کنند. تعهدات داده شده و درس‌های آموخته شده در طول جلسات می‌تواند تأثیرات مادام‌العمر و ماندگاری داشته باشند.

برنامه‌های درمانی اختلالات ناشی از مصرف مواد به روش‌های مختلف اجرا می‌شوند. انواع درمان‌های ارائه شده در مراکز مختلف می‌توانند بسیار متفاوت بوده و با نیازهای مختلف بسیاری از افراد سازگار باشند. برخی از برنامه‌های درمانی ازجمله طرح الکلی‌های گمنام (AA) و معتادان گمنام (NA) بر اساس نوعی روش درمانی موسوم به قدم 12 و سایر روش‌ها بر اساس ساختارهای درمانی متفاوت اجرا می‌شوند.

در کلینیک ترک اعتیاد دکتر شاه محمدی، مشاورین حاذق و باتجربه در زمینه ترک اعتیاد و روش‌های درمانی مختلف برای معالجه بیماری اعتیاد به مواد مخدر، آماده‌اند تا با تمام توان خود به شما برای رهایی از این وابستگی بیمارگونه کمک کنند و شما را برای انتخاب مناسب‌ترین برنامه درمانی راهنمایی نمایند. برای رزرو وقت مشاوره می‌توانید با شماره‌های 02188721329 و 02188662451 تماس حاصل فرمایید.

اعتیاد به الکل و موادمخدر ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد


اعتیاد به الکل و موادمخدر ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد

فرد معتاد در طول دوره اعتیاد تغییراتی را در رفتار خود نشان می‌دهد که ممکن است روابط کاری و ارتباط با اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. از آن‌جایی که نیاز به مصرف مواد و الکل با گذشت زمان افزایش می‌یابد درنتیجه تمام توجه و افکار یک معتاد اغلب به این معطوف می‌شود که برای نوبت دیگر چه موقع، کجا و چگونه مواد را مصرف کند. این امر موجب می‌شود یک معتاد هیجانات نامعقولی را از خود نشان داده و یا به‌گونه‌ای رفتار کند که برای خود و دیگران خطرناک باشد. اشکال مختلف رفتارهای ناشی از اعتیاد:

  • ترک تعاملات اجتماعی
  • ترک یا فراموش کردن تعهدات
  • بروز رفتارهای خشونت‌آمیز
  • گرایش به خشونت و خودکشی

بهترین برنامه درمانی را انتخاب کنید


بهترین برنامه درمانی را انتخاب کنید

ترک اعتیاد به الکل و موادمخدر یک پروسه کاملا شخصی است چراکه یک روش درمانی ترک  اعتیاد ممکن است برای یک معتاد نتیجه‌بخش و برای دیگری بی فایده یا زیان‌آور باشد. اطمینان داشتن از انتخاب مناسب درمان و پاسخگویی درمان به نیازهای شما کمک فراوانی به ترک مواد و حفظ شرایط ترک خواهد کرد. متخصص بهداشت روان، پزشک و متخصص ترک موادمخدر در چنین شرایطی کمک شایانی به انتخاب درمان مناسب خواهند کرد. یک معتاد می‌تواند روش‌های مختلف درمان اختلالات مصرف مواد را یاد بگیرد. این روش‌ها کمک می‌کنند تا یک معتاد بتواند بهترین روش درمانی برای شرایط خاص خود را تشخیص دهد. طبق یکی از مطالعات انجام شده، سازگاربودن خدمات درمان ترک اعتیاد با نیازهای یک معتاد موجب بهبود ماندگاری درمان شده و نتایج درمانی مثبت و طولانی‌مدتی را به همراه خواهد داشت. برای دریافت بهترین نتیجه از درمان اعتیاد خود، مراحل زیر را طی کنید:

اولین نقطه تماس یک معتاد با خدمات درمانی ملاقات با یک پزشک است. مصرف موادمخدر و الکل می‌تواند آسیب‌های زیادی را به بدن وارد کند. برخی از مشکلات سلامتی ممکن است تشدید یافته و یا به یک اختلال مصرف مواد تبدیل شوند. در چنین شرایطی برای معاینه کامل بدن باید به یک پزشک مراجعه کرد. پزشک برای تشخیص میزان مصرف مواد به احتمال زیاد به آزمایش نمونه خون یا ادرار بیمار  نیاز خواهد داشت. درمان‌های موثر ترک اعتیاد نه‌تنها مشکل اعتیاد بلکه حتی بسیاری از مشکلات پزشکی که ممکن است یک فرد در دوره اعتیاد با آن مواجه شود را رسیدگی و برطرف می‌کنند.  مراجعه به پزشک برای دریافت هرگونه تشخیص مناسب در تعیین نوع صحیح و مناسب درمان مورد نیاز بیمار موثر خواهد بود. اگر قصد دارید به مراکز توانبخشی مراجعه نمایید باید حتما سوابق پزشکی خود را در اختیار سایر تیم درمان قرار دهید. پزشک ممکن است فرد را به یک متخصص بهداشت روان یا متخصص ترک اعتیاد ارجاع دهد. هنگامی که فرد وارد مراکز ترک اعتیاد می‌شود اغلب ارزیابی پزشکی کامل از او انجام می‌شود. این ارزیابی به تعیین هر نوع مشکلات پزشکی همزمان و همچنین شدت اعتیاد کمک شایانی خواهد کرد.

ارزیابی توسط یک متخصص بهداشت روان بهترین روش برای تعیین نیازهای درمانی یک معتاد است. یک روانشناس با طرح سوالات مختلف و انجام مصاحبه با معتاد می‌تواند اختلالات بهداشت روان فرد را ارزیابی و تشخیص دهد. یک طرح درمانی باید بتواند تمام مشکلات سلامت روان یک معتاد را تشخیص دهد به همین جهت انجام یک ارزیابی کامل ضرورت می‌یابد. در جلسه اول، درمانگر برای جمع‌آوری اطلاعات درخصوص فرد معتاد و نیازهای او یک مصاحبه انجام خواهد داد. اطلاعات جمع‌آوری شده توسط درمانگر در  تعیین این‌که آیا فرد برای تشخیص اختلالات مصرف موادمخدر واجد شرایط هست یا خیر مفید خواهد بود. تشخیص دقیق، گام اساسی در تعیین نیازهای درمانی یک فرد است. یک متخصص بهداشت روان می‌تواند مشکلات بیمار را به درستی تشخیص و بهترین درمان‌ها را برای نیازهای هر فرد تعیین کند. بار دیگر خاطر نشان می‌شود درصورتی که قصد دارید در برنامه های مراکز توانبخشی ترک اعتیاد شرکت کنید باید حتما ارزیابی سلامت روان را که بخشی از پروسه درمان است انجام دهید.

بعد از گذراندن مرحله ارزیابی توسط یک متخصص بهداشت روان، گام بعدی شامل تعیین نوع درمان توسط یک متخصص درمان است. بسیاری از روش‌های درمانی وجود دارند که می‌توانند دوره بهبود پس از ترک اعتیاد را تسهیل نمایند. تمامی روش‌های ترک در طول دوره و شدت با یکدیگر متفاوت هستند. پروتکل‌های درمانی منتشر شده توسط مدیریت خدمات ترک اعتیاد و سلامت روان (SAMHSA) 4 نوع مراقبت و درمان را معرفی کرده است: خدمات سرپایی، بستری سرپایی، خدمات بستری در بیمارستان و بستری در بخش مراقبت‌های ویژه. سطح مناسب یک مراقبت به عوامل متعدد ازجمله شدت اعتیاد، میزان حمایتی که یک معتاد از دوستان یا خانواده دریافت می‌کند و همچنین نوع موادی که مصرف می‌کند بستگی دارد. به‌عنوان مثال یک طرح درمانی بسیار سازمان یافته ، که شامل بستری، نظارت و مراقبت 24 ساعته است برای یک فرد با شدت اعتیاد بالا و کمبود حمایت از جانب دوست و خانواده بسیار مناسب خواهد بود. برخی افراد درمان‌های سرپایی را ترجیح می‌دهند چراکه در طول درمان می‌توانند در کنار دوستان و خانواده باشند، به کار خود ادامه دهند و مراقب اعضای خانواده باشند. ترک اعتیاد به مواد و الکل با دارو و درمان امکان‌پذیر است. بنابراین فردی که به این مواد اعتیاد دارد ممکن است درجستجوی یک مرکز درمانی باشد که بتواند از طریق دارو درمان شود. اعتیاد می‌تواند روابط خانوادگی، دوستانه، کاری و حتی روابط اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار داده و آسیب برساند. فرایند ترک اعتیاد موادمخدر و الکل از طریق دوازده گام می‌تواند رفتارهای اعتیادآور را کاهش داده و از طریق یک روش درمانی سالم، معالجه را آغاز نماید.

درباره برنامه ترک اعتیاد 12 قدم بیشتر بدانید


درباره برنامه ترک اعتیاد 12 قدم بیشتر بدانید

از طریق برنامه 12 قدم، افراد یاد می‌گیرند چگونه با اعتیاد مقابله کنند، از عوامل وسوسه‌انگیز اجتناب و زندگی بدون مواد را تجربه کنند. اعضای گروه حمایتی، به قدرت و نیروی مقابله با مواد اعتراف می‌کنند، اشتباهات گذشته خود را بررسی می‌کنند و به فکر جبران خطاهای خود هستند. این افراد در هر جلسه، راه‌های یادگیری و حمایت اصول 12 مرحله‌ای در زندگی را به اشتراک می‌گذارند. هدف این گروه کمک به افرادی است که بیداری معنوی را تجربه می‌کنند. بیداری معنوی اصطلاحی است که توسط انجمن الکلی‌های گمنام برای توصیف تغییرات شخصیتی موردنیاز برای غلبه به اعتیاد بکار می‌رود. جلسات معمولا در مکان‌های عمومی برگزار می‌گردد. در این جلسات یک برگه برای به اشتراک گذاشتن تجربیات ازجمله تلاش‌ها و موفقیت‌های گذشته با افراد گروه در اختیار هر فرد قرار می‌گیرد. در طول جلسات افراد می‌توانند با یکدیگر اصول 12 قدم بهبود و ترک اعتیاد را آموخته و بکار بگیرند.به مدت چندین دهه است که افراد بی‌شماری با بکارگیری برنامه ترک اعتیاد دوازده قدم توانسته اند از شر مشکل مصرف مواد خلاصی یابند. در بسیاری از موارد، شرکت‌کنندگان توانستند به مشکلات خود غلبه کرده و عضوی از اعضای جامعه سالم و نواندیش شوند.

قدم های اول تا دوازدهم


اصول دوازده قدم ترک اعتیاد شامل موارد زیر است:

  • ما پذیرفتیم که در برابر اعتیاد ناتوان بوده ایم و این کنترل زنگی مان را از دست ما خارج کرده است.
  • به این باور رسیدیم که یک قدرت بالاتر از خود ما می‌تواند ما را به عقلانیت بازگرداند.
  • تصمیم گرفتیم اراده و زندگی را به سوی توجه به خدا سوق دهیم به طریقی که او را درک کرده ایم.
  • جسورانه عادت های اخلاقی خود را جست و جو و فهرست کردیم.
  • به رنجش‌ها و خطاها نسبت به خدا، خودمان و هر انسان دیگر اعتراف کردیم.
  • برای پذیرفتن این حقیقت ‌که خداوند تمام نقائص را از ما دور می‌کند آمادگی کامل پیدا کردیم.
  • از خداوند برای رفع تمام کمبودهایمان عاجزانه درخواست کردیم.
  • از تمام افرادی که به آن‌ها آسیب رساندیم لیستی تهیه کردیم و با کمال میل تصمیم بر اصلاح و جبران خطاهای خود گرفتیم.
  • درصورت امکان، به‌طور مستقیم اقدام به جبران کردن آسیب‌هایی  که به برخی وارد آوردیم، کردیم مگر در شرایطی که این کار ممکن بوده موجب آسیب رساندن به آن‌ها شود.
  • به جست و جوی عادت های رفتاری شخصی خود ادامه دادیم و هر زمان که اشتباه کردیم به آن اقرار نمودیم.
  • ارتباط خود را با خداوند به صورت آگاهانه با مناجات و مراقبه بهبود بخشیدیم و از اراده و قدرت خداوند کمک خواستیم.
  • از طریق 12 گام به بیداری معنوی دست یافتیم و این پیام را به معتادین دیگرانتقال دادیم.

برنامه‌های 12 گام چگونه عمل می‌کنند؟


اصول دوازده قدم شامل یک محیط  سالم، امن و حمایتی است که در آن افراد می‌توانند درخصوص مشکلات اعتیاد با دیگر معتادین گفتگو کنند. از مزایای این جلسات می‌توان به شکل‌گیری شناخت، روابط دوستانه جدید و حفظ شرایط ترک اشاره نمود. موارد دیگری که ممکن است بخواهید درباره این برنامه بدانید عبارت اند از:

جلسات چگونه برنامه‌ریزی می‌شوند؟

نحوه برگزاری جلسات به صورت زیر است:

  • بسیاری از افراد با وجود این‌که اغلب نیازی به حضور آن‌ها نیست اما در مراحل اولیه بهبود، چندین بار در هفته در جلسات 12 قدم برای ترک اعتیاد شرکت می‌کنند.
  • برنامه‌ها ممکن است برای عموم آزاد و یا خصوصی باشد. به‌عنوان مثال، حضور خانواده و دوستان افراد معتاد به الکل در جلسات عمومی الکلی‌های گمنام مجاز می‌باشد.
  • جلسات اغلب توسط مشاورین موادمخدر برگزار نمی‌شوند بلکه توسط افرادی که در دوره بهبود به سر می‌برند اداره می‌گردد. این جلسات اغلب رایگان و همان طور که گفته شد برای عموم آزاد است اما شرکت‌کنندگان ناشناس باقی می‌مانند.
  • در طول جلسه افراد خود را با نام کوچک به گروه معرفی می‌کنند و ممکن است تجربیات مثبت و تلاش‌های خود را به اشتراک بگذارند. مطالعه اصول 12 گام، مراقبه و دعا بخشی از برنامه‌های جلسات گروه‌های حمایتی می‌باشد.
  • مکالمه متقابل مجاز نیست. شرکت‌کنندگان نباید به دیگری مشاوره بدهند. تمام جلسات محرمانه بوده و اعضای گروه نباید با فردی که خارج از گروه است درخصوص داستان یکی از اعضای گروه صحبت کنند.

نقش حامیان

اسپانسر یا حامی به فردی اطلاق می‌شود که از طریق اصول و برنامه دوازده قدم ترک اعتیاد فرد دیگر را هدایت و راهنمایی می‌کند. این افراد متخصصین پزشکی نیستند و بسیاری از آن‌ها از معتادین هستند که در دوره ریکاوری به سر می‌برند. حامیان اطلاعات خود را به اشتراک گذاشته و به افرادی که هنوز درحال یادگیری هدایت چالش‌های حفظ بهبود بعد از ترک الکل و موادمخدر هستند کمک می‌کنند. این افراد کمک می‌کنند تا بیماران پاک بمانند. حامیان از طریق برنامه دوازده گام ترک اعتیاد به معتادین تازه وارد کمک کرده و آن‌ها را به حضور در جلسات گروه‌های حمایتی تشویق می‌کنند. این افراد کمک می‌کنند تا معتادین اشتباهات گذشته خود را به خوبی درک کنند اما به هیچ عنوان دیدگاه‌های شخصی خود را به اعضای گروه تحمیل نمی‌کنند. از آن‌جایی که افراد در مراحل اولیه بهبود در یک موقعیت آسیب‌پذیری روحی قرار دارند بسیار توصیه شده که با حامیان گروه روابط عاطفی برقرار نکنند.

‌تاثیرپذیری برنامه‌های 12 قدم ترک اعتیاد


بسیاری از سازمان‌های وابسته به حمایت از اعتیاد، اصول دوازده گام برای ترک اعتیاد را به رسمیت شناخته‌اند. تحقیقات نشان داده که این برنامه‌ها می‌توانند در ترک اعتیاد به الکل و موادمخدر مفید باشند. میزان مصرف مواد در افرادی که در این طرح شرکت می‌کنند درمقایسه با افرادی که در گروه‌های حمایتی عضو نیستند به مراتب کمتر می‌شود. درحقیقت بسیاری از روانشناسان معتقدند که درمان افراد مختلف با مشکلات یکسان در یک مجموعه گروهی موثرترین روش درمانی می‌باشد. طبق مطالعات متعددی که در این زمینه انجام شده و در سال 2013 در یک گزارش منتشر شده،  مشارکت زودهنگام در  طرح دوازده گام ترک اعتیاد منجربه کاهش مصرف مواد می‌شود. با این وجود طبق نظر نویسندگان، مشارکت در این گروه‌های حمایتی کم و ناهماهنگ است.

 "کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است"


به این پست امتیاز دهید.
دوازده قدم ترک اعتیاد، برنامه اصولی ترک اعتیاد انجمن معتادان گمنام
4.25 از 12 رای