ترک اعتیاد به ماده مخدر دی ام تی(DMT) با درمان جسمی و روان درمانی
دی ام تی (DMT) مادهای توهمزا با اثرات کوتاه مدت اما قوی است که وابستگی جسمی ایجاد نمیکند، اما از نظر روانی اعتیادآور است. بسیاری از مصرف کنندگان دی ام تی مواد مخدر دیگری نیز مصرف میکنند و از ابتلا به اختلالات همزمان روانی رنج میبرند. سمزدایی و درمان اعتیاد به دی ام تی بخشی از طرح درمان ترک اعتیاد DMT است که در بسیاری از مراکز بازتوانی و ترک اعتیاد سرپایی و بستری ارائه میشود. این درمان برای افرادی مفید است که به DMT وابسته یا معتاد شدهاند، این اعتیاد میتواند ماهیت جسمی یا روانی داشته باشد. اعتیاد جسمی با سمزدایی و بازتوانی درمان میشود، حال آن که برنامههای 12 قدم و مشاوره روش اصلی درمان اعتیاد روانی است.
اگرچه دی ام تی و مواد توهمزا به طور کلی از نظر جسمی اعتیادآور نیستند، اما مصرف مداوم دی ام تی به مرور زمان تحمل بدن را در برابر این ماده افزایش میدهد و مصرف کننده باید مقدار بیشتری را برای تجربه اثرهای قبلی مصرف کند. اگر خود یا یکی از عزیزانتان میخواهید برای درمان ترک اعتیاد به DMT اقدام کنید، حتماً درباره بهترین مراکز درمان ترک اعتیاد تحقیق کنید.
مشاوران باتجربه در کلینیک ترک اعتیاد دکتر شاه محمدی، آمادهاند تا شما و عزیزانتان را در انتخاب بهترین روش ترک دی ام تی، این ماده توهم زای خطرناک، یاری کرده و بهترین روشها را برای خلاصی از وابستگی به این ماده پیش پای شما بگذارند. برای رزرو وقت مشاوره میتوانید با شمارههای 02188721329 و 02188662451 تماس حاصل فرمایید و مراحل درمان را هر چه زودتر آغاز کنید.
اوردوز دی ام تی
دی ام تی در مقادیر زیاد (اوردوز) عوارض زیر را ایجاد میکند:
- توهم
- فراموشی
- مشکلات جسمی، مانند تغییرات خطرناک فشار خون، ضربان قلب، تنفس و دمای بدن
- مشکلات و فشار روانی جدی از قبیل حمله عصبی شدید، ترس، اضطراب، پارانویا، آسیبناپذیری، قدرت باورنکردنی و پرخاشگری
- چنانچه دی ام تی همراه با الکل یا دیگر سرکوب کنندههای سیستم عصبی مرکزی مصرف شود، مشکلات تنفسی یا ایست قلبی رخ میدهد که ممکن است به مرگ بیانجامد.
آزمایش اعتیاد و دی ام تی
هرچند DMT در آزمایشهای استاندارد تشخیص اعتیاد مشخص نمیشود، اما مصرف این ماده در آزمایشهای خاص، از قبیل آزمایش ادرار و فولیکول مو، قابل تشخیص است.
ترک اعتیاد به DMT
هرچند بیمار در اثر مصرف نکردن DMT دچار علائم خماری جسمی خطرناک نمیشود، اما عوارض روانی مواد توهمزا، مانند دی ام تی، غالباً به مراقبت و حمایت تخصصی نیاز دارد. علائم خماری و محرومیت از مواد به بالا رفتن تحمل بدن و توهمات و خیالات ناشی از مصرف DMT مربوط میشود. بازگشت مجدد به عالم واقع برای مصرف کننده دشوار است و او را به انجام رفتارهای پرخطر تشویق میکند که میتواند مصرف دیگر مواد توهمزا را در پی داشته باشد. درمان مصرف مداوم دی ام تی به درمان دارویی با داروهای ضدروان پریشی یا آرامبخشها و ضداضطرابها نیاز دارد.
بهترین روش برای درمان اعتیاد به دی ام تی
بهترین روش برای درمان اعتیاد به شرایط خاص هر بیمار بستگی دارد، چون همانطور که هیچ دو انسانی یکسان نیستند، سطح وابستگی تمام بیماران به DMT، مشکلات زندگی، آسیبهای پیشین یا اهداف درمان آنان نیز کاملاً مانند هم نیست. با این توصیف طرح درمان هر بیمار منحصر به فرد است. برنامههای ترک اعتیاد خصوصی بهترین روش برای درمان اعتیاد به شمار میروند، چرا که این برنامههای سفارشی مطابق نیازهای خاص هر بیمار تنظیم میشود و شامل روشی منحصر به فرد برای درمان مشکلات خاص هر بیمار است. نظریه کلی این است که اگر رویکردی کلنگر اتخاذ شود و به تمامی مشکلات بیمار در همه حوزهها در سطوح مختلف پرداخته شود، بهترین نتیجه به دست میآید. بنابراین یک برنامه ترک اعتیاد و بازتوانی معتبر و کارآمد نیازهای خاص هر فرد را مدّنظر قرار میدهد و حوزههای زیر را پوشش میدهد:
- جسمی
- ذهنی
- عاطفی
- تغذیه
- روحی
در درمان خصوصی از بیمار انتظار میرود که اهداف درازمدت و کوتاه مدتی را برای خود در طول درمان تعریف کند؛ البته استانداردسازی نیز وجود دارد. در واقع تمامی برنامههای موثر درمان ترک اعتیاد دارای سه هدف مشابه و عمومی زیر هستند:
- کاهش مصرف مواد یا کمک به بیمار برای داشتن یک زندگی پاک و بدون مواد
- به حداکثر رساندن فعالیت مفید بیمار
- پیشگیری یا کاهش دفعات و شدت بازگشت به اعتیاد
مراحل ترک اعتیاد به پتیدین
مراحل ترک اعتیاد معمولاَ به ترتیب زیر اتفاق میافتد:
پذیرش مرحله ابتدایی درمان ترک اعتیاد به DMT است. کارکنان مرکز ترک اعتیاد در مرحله پذیرش اطلاعاتی را درباره وضعیت سلامت جسمی و روانی، سابقه سوءمصرف مواد، میزان حمایت خانواده و دوستان و نیازهای ضروری دیگری گردآوری میکنند که میتواند به نوعی بر روند درمان اثر بگذارد. کارکنان کلینیک هرگونه نقش و اختلال در حوزههای رفتاری، شغلی یا اجتماعی و مشکلات حقوقی را در مرحله پذیرش تعیین میکنند. همچنین بیمار فرم رضایتنامه را برای شروع درمان تکمیل میکند.
سمزدایی نخستین مرحله واقعی درمان است. هرچند مصرف نکردن دی ام تی علائم خماری شدیدی را به دنبال ندارد، اما بیمار باید چند روزی را در کلینیک بستری شود تا تحت حمایت و خدمات مرکز ترک اعتیاد، خود را با زندگی بدون مواد تطبیق دهد. سمزدایی بسته به نوع ماده مصرفی، شدت اعتیاد و مدت زمان مصرف چند روز تا چند هفته طول میکشد. سمزدایی مربوط به ترک اعتیاد دی ام تی کوتاه است.
اگرچه چند روز نخست درمان اعتیاد به DMT به سمزدایی اختصاص مییابد، اما سمزدایی کمک چندانی به ترک اعتیاد به DMT نمیکند. درمان اصلی سوءمصرف DMT، پس از سمزدایی به صورت سرپایی یا بستری شروع میشود. در این مرحله باید به جنبههای روانی و عاطفی اعتیاد و مشکلات زیربنایی دامن زننده به اختلال سوءمصرف مواد پرداخته شود. مشاوره گروهی، مشاوره فردی، جلسات 12 قدم و پشتیبانی همنوعان مؤلفههای ارزشمندی از یک برنامه موثر ترک اعتیاد محسوب میشود.
انواع متدهای روان درمانی ترک اعتیاد به دی ام تی
روشهای درمانی متعددی برای ترک اعتیاد به DMT وجود دارد که در ادامه آنها را توضیح میدهیم.
- رفتاردرمانی شناختی: رفتاردرمانی شناختی به بیمار کمک میکند تا محرکها و شرایطی را شناسایی و مدیریت کند و از آنها پرهیز کند که او را به مصرف مواد ترغیب میکند.
- مصاحبه انگیزشی: مصاحبه انگیزشی بیشترین استفاده را از آمادگی بیماران برای تغییر دادن رفتار و شروع درمان ترک اعتیاد میبرد.
- مدیریت وابستگی: در این رویکرد از تقویت مثبت در قالب کوپن یا پاداشهای دیگر بهره گرفته میشود تا بیمار به پاک ماندن و دوری از مواد تشویق شود.
- درمان دارویی ترک اعتیاد: در این روش از داروهای مورد تایید سازمان غذا و دارو FDA در کنار روشهای دیگر برای ترک اعتیاد استفاده میشود.
- برنامه 12 قدم: برنامه 12 قدم از 12 اصل کلی، مبتنی بر دوری کامل از مواد تشکیل میشود تا بیمار با اتکاء به این اصول، به تنهایی یا به کمک گروه پشتیبان بتواند بر اعتیاد خود غلبه کند و در نتیجه روند ترک اعتیاد تسهیل شود.
- برنامه کلنگر: درمان کلنگر شیوه حفظ سلامتی در تمامی حوزهها ـ ذهن، بدن و روان ـ را به بیمار آموزش میدهد. شیوه کلنگر به قطع مصرف مواد کمک میکند.
- برنامههای معنوی یا مذهب محور: این رویکرد درمانی شیوه تقویت روحیه یا اعتقادات مذهبی را به بیمار آموزش میدهد تا وی با اتکاء به معنویات، بر نیاز به مصرف مواد غلبه کند.
برنامه های درمان اعتیاد به DMT در مراکز ترک اعتیاد
هنگامی که تصمیم به ترک اعتیاد به دی ام تی میگیرید، باید یکی از دو روش ترک اعتیاد بستری و سرپایی را انتخاب کنید. هر دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارد، که باید آنها را قبل از تصمیم برای شروع درمان به خوبی سبک و سنگین کنید.
انواع برنامههای ترک اعتیاد
برنامههای ترک اعتیاد بستری و غیر بستری که در توسط متخصصین ترک اعتیاد پیشنهاد میشود عبارتند از:
ترک اعتیاد بستری یا بیمارستانی برای افرادی مفید است که پاک ماندن و دوری از مواد برایشان دشوار است. بیماران در کلینیکهای ترک اعتیاد بستری تحت نظارت شبانهروزی قرار دارند. بسیاری از معتادان در چنین محیط امن و راحتی بهتر میتوانند مواد را ترک کنند. بیماران بستری به طور مرتب با مشاور اعتیاد جلسه دارند، در گروههای حمایتی شرکت میکنند و در صورت لزوم به خدمات پزشکی و مراقبت روانی دسترسی دارند. مراکز ترک اعتیاد بستری یا بیمارستانی برای بیماران دچار اعتیاد بسیار شدید، برخوردار از حمایت کم در محیط خارج از کلینیک، ساکن در محیطهای محرک یا ناپایدار یا مبتلا به اختلالهای همزمان جسمی یا روانی مفید است. همچنین ترک اعتیاد بستری به بیمارانی توصیه میشود که پس از درمان دوباره معتاد شدهاند یا به تازگی از مرکز درمان سرپایی مرخص شدهاند.
برنامه درمان ترک اعتیاد در کلینیکهای سرپایی و دیگر مراکز سرپایی منعطفتر است و بیماران میتوانند در طول درمان در خانه باشند و زندگی خود را تقریباً به روال معمول ادامه دهند؛ فقط کافی است که در ساعات تعیین شده در کلینیک حضور داشته باشند. درمان سرپایی اعتیاد به دی ام تی معمولاً به بیمارانی توصیه میشود که اعتیادشان شدت کمتری دارد؛ چون تحت نظر گرفتن بیماران دچار اعتیاد شدید یا درازمدت در روش سرپایی دشوارتر است. برخی بیماران پس از ترخیص از کمپ ترک اعتیاد به مراکز درمان ترک اعتیاد سرپایی مراجعه میکنند. البته برخی بیماران نیز از خدمات سرپایی به عنوان درمان اصلی ترک اعتیاد استفاده میکنند.
مدت زمان ترک اعتیاد بستری
درمان ترک اعتیاد بستری دی ام تی باید متناسب با نیازهای خاص هر بیمار تهیه شود. مطالعات نشان داده است که هرچه بیمار مدت بیشتری را در مرکز بستری شود، نتیجه بهتری از درمان به دست میآید؛ بنابراین توصیه میشود که بیمار حداقل 90 روز تحت درمان باشد؛ این درمان 90 روزه ترکیبی از مشاوره خصوصی، درمان سرپایی و بستری است. هرچند نیازهای بیماران بسیار متنوع است، اما متخصصین درمان ترک اعتیاد، بهترین طول درمان را با توجه به نیازهای خاص هر بیمار تعیین میکنند. طول درمان ترک اعتیاد به شدت اعتیاد و ابتلا به اختلالهای همزمان یا ریشهای جسمی یا روانی بستگی دارد. متداولترین درمانها عبارت است از:
- درمان 30 ـ 28 روزه
- درمان 60 روزه
- درمان 90 روزه
- درمانهای طولانی مدت
طرح درمان مناسب با توجه به نیازهای بیمار تعیین میشود. شروع کردن درمانی در سطح مناسب و ادامه دادن آن برای مدت مقتضی شرط اصلی موفقیت درمان و دوری از مواد است.
مراقبت بعد از ترک اعتیاد
درمان ترک اعتیاد بنیان یک زندگی سالم و عاری از مواد را بنا مینهد، حال آن که مراقبت پس از ترک اعتیاد روند پیشرفتی را که در دوره ترک اعتیاد به دست آمده، حفظ میکند. اعتیاد به دی ام تی بیماری مزمنی است که به حمایت مداوم نیاز دارد. برنامه مراقبتی خصوصی و جامع برای پاک ماندن و بهبودی مستمر حیاتی است. بیماران قبل از ترخیص و اتمام درمان اعتیاد، با مشاور درباره مراقبتهای بعد از درمان صحبت میکنند. بسیاری از مراکز ترک اعتیاد مراقبتهای بعد از درمان را نیز ارائه میدهند تا بیمار بتواند به تدریج به زندگی عادی برگردد. مراقبتهای بعد از ترک اعتیاد شامل اقامت پایان هفته در مرکز میشود، چرا که بیمار در این زمان آسیبپذیرتر است. همچنین بیمارانی که به تازگی ترک کردهاند، میتوانند مدتی را در خانههای پاک در کنار افرادی مانند خود اقامت کنند. البته ساکنین خانههای پاک باید در کارهای خانه شرکت کنند، کار نیمه وقت داشته باشند و در جلسات گروهی حضور داشته باشند. به این ترتیب بیمار دوران گذار را تحت نظارت و حمایت سپری کند و راحتتر به زندگی عادی برمیگردد. بسیاری از بیماران در حال ترک، پس از ترخیص از کمپ نیز به طور منظم در جلسات مشاوره شرک میکنند و عدهای آزمایشهای تشخیص اعتیاد را باید به طور دورهای انجام دهند تا احتمال بازگشت به اعتیاد کاهش یابد. گروه درمانی روش فوقالعادهای برای بنا نهادن یک شبکه حمایتی در محل سکونت بیماران است. برخی بیماران حمایت مورد نیاز خود را با شرکت در گروههای 12 قدم کسب میکنند، حال آن که تعدادی گروههای پشتیبانی عمومیتر را ترجیح میدهند. ضربالمثل رایج در گروههای حمایتی بعد از ترک اعتیاد این است که از هر دست بدهید، از همان دست میگیرید؛ بنابراین بیماران به تعامل با هم و به اشتراک گذاشتن تجربیات خود تشویق میشوند. زمانی که بیمار حس کرد که در وضعیت پایدارتری قرار دارد، میتواند راهنمایی اعضاء جدیدالورود را به عهده بگیرد. ترک اعتیاد برای بسیاری از بیماران یک فرایند مادامالعمر است که نیاز به تلاش و توجه مستمر دارد. برخی بیماران این راه را با آرامش طی میکنند، اما عدهای همواره با وسوسه مصرف و خطر بازگشت به اعتیاد دست و پنجه نرم میکنند و به همین دلیل به پشتیبانی دائمی نیاز دارند.
مرکز ترک اعتیاد نزدیک به خانه یا دور از خانه
مطمئناً هنگام جستجو برای یافتن بهترین مرکز ترک اعتیاد و موثرترین برنامههای درمانی به مراکزی برمیخورید که از محل سکونتتان دوراند. بسیاری از بیماران برای ترک اعتیاد به شهر یا حتی کشور دیگری سفر میکنند. برخی معتقداند که بهتر است خود را از محیطی که به مصرف مواد وسوسهشان میکند، دور نگه دارند. اگر میخواهید به مرکز ترک اعتیادی دور از خانه مراجعه کنید، سعی کنید ارتباطتان را با خانواده و دوستانی که از شما حمایت میکنند، حفظ کنید. البته میتوانید مطمئن باشید، افراد دیگری که در برنامه درمان شرکت دارند و شرایطتان را به خوبی درک میکنند، نیز به شما دلگرمی خواهند داد.
"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است"