اعتیاد در نوزادان: تولد نوزاد با والدین معتاد چه عوارضی در پی دارد؟
زنان باردار باید بدانند که هرچیزی که میخورند، مینوشند، دود میکنند یا استنشاق میکنند ممکن است بهواسطه جفت یا بندناف نوزاد بهطور مستقیم ازسیستم خون آنها به سیستم گردش خون بدن نوزاد منتقل کنند. این بدین معناست که اگر شما معتاد شوید فرصت اعتیاد برای نوزاد نیز فراهم خواهد شد. برخی نوزادان با اعتیاد به همان موادمخدری که ممکن است مادر در طول بارداری استعمال میکرده بدنیا میآیند و این امر منجربه بروز علائم و نشانههای مختلف اعتیاد در نوزاد تازه متولد شده میشود.درمان اعتیاد در این نوزادان نیاز به مشاوره با متخصص باتجربه و ماهر دارد.
محققان مدت های مدیدی است بر این باورند نوزادای که از والدین معتاد به مواد بدنیا میآیند با موقعیت دشواری مواجه میشوند که نهتنها تاثیرات درازمدت مصرف مواد را دربردارد بلکه شامل مواجهه با محیط خطرناکی است که سوء استفاده از مواد در آن همچنان ادامه دارد.این عامل بهتنهایی ممکن است اطلاعات پیرامون رفاه اجتماعی و شناختی را اندکی تحریف نماید. این همان عامل محیطی است که برآورد قطعی اینکه آیا قرارگرفتن درمعرض موادمخدر میتواند عامل اصلی نقص در عملکرد شناختی یا مشکلات رفتاری باشد را با مشکل مواجه میکند.اگر غیراز این باشد، تشخیص زودهنگام این عوامل خطرزا ممکن است کلید پیشگیری از مسائل جاری باشد.
مشاورین باتجربه در کلینیک ترک اعتیاد دکتر شاه محمدی آماده اند تا به شما برای درمان مشکلات مربوط به اعتیاد و عوارض مواد مخدر برای نوزادتان کمک کنند تا با اقدام به موقع و مؤثر از بروز عوارض طولانی مدت و جبران ناپذیر در کودک جلوگیری به عمل آورید. برای رزرو وقت مشاوره می توانید با شماره تلفن 02188721329 و 02188662451 تماس حاصل فرمایید.
مادران باردار درگیر اعتیاد چگونه به نوزاد خود آسیب می رسانند؟
کاملا واضح است هنگامی که زنان باردار از مواد استفاده میکنند به جنین خود آسیب میرسانند. میزان آسیب، به نوع مواد، شدت مصرف مواد و دوره رشد و تکامل جنین در بارداری بستگی دارد. با وجود این که برخی از انواع داروهای تجویزی وجود دارند که یک زن باردار ممکن است مصرف کند اما لازم به ذکر است که حتی برخی از داروهای تجویزی نیز میتوانند برای نوزاد درحال رشد خطرناک باشند.الکل اگر بیشتر از موادمخدر مضر نباشد میتواند به همان اندازه مخرب باشد و موجب شود نوزادان با ابتلا به سندروم کشنده الکل بدنیا بیایند. امروزه داروهای غیرقانونی شامل: کوکائین، کراک و شیشه هستند که در این بین کوکائین یکی از رایجترین نوع موادمخدر شناخته شدهاست. کودکانی که درمعرض این مواد و سایر مواد دیگر قرار میگیرند بلافاصله بعد از بدنیا آمدن برای مدت طولانی در بیمارستان بستری میشوند و ممکن است مادامالعمر با مشکلات سلامتی درگیر باشند.
تاثیرات درازمدت مواجهه با موادمخدر پیش از زایمان
با وجود اینکه دانستن قطعی این موضوع که آیا مشکلات شناختی و رفتاری در بزرگسالان میتواند به مواجه با موادمخدر یا محیط خطرناک پیش از زایمان مرتبط باشد یا خیر کار دشواری است اما این افراد دارای الگوی مشخصی از علائم و عوارض جانبی هستند. عوارض جانبی رایج اعتیاد به مواد قبل از زایمان عبارتند از:
- کم وزن کودک در حین تولد
- دور سر کوچکتر
- مشکلات رفتاری
- تاخیر شناختی
- افزایش اضطراب
- مشکل در حفظ شغل
- مشکل در حفظ روابط
- افزایش خطرسوء استفاده از مواد
نوزاد متولد شده از مادر معتاد میتواند در بزرگسالی فرد کاملا مفید و موفق شود هرچند هرگونه مواجهه با اثرات سمی الکل و موادمخدر میتواند این فرایند را به چالش بکشد. درک خطرات و تاخیرات مرتبط با اعتیاد قبل از زایمان میتواند یک دفاع در برابر بسیاری از مشکلات این افراد باشد.
علائم نوزادانی که از مادران معتاد بدنیا میآیند.
در حالیکه اعتیاد به مواد در زنان باردار میتواند رشد جنین را تحت تاثیر قرار دهد اما اعتیاد به مواد در پدران معمولا هنگام تولد تاثیری بر نوزاد ندارد.اعتیاد میتواند کیفیت و رشد اسپرم را تحت تاثیر قرار دهد اما این تاثیرات بهجای نقص مادرزادی اغلب منجربه سقط زودهنگام جنین میشوند. در مطالعات هیچ ارتباطی بین عیوب مادرزادی و داروهای اعتیادآور نشان داده نشده است.
تنها تاثیری که یک پدر معتاد میتواند در رشد پیش از زایمان داشته باشد در حین لقاح است. اسپرمها میتوانند حامل نقایص ژنتیکی مرتبط با مصرف موادخاص باشند اما مواد اعتیادآور نظیر الکل و نیکوتین تاثیری روی اسپرم ندارند. موادمخدر با ایجاد اختلالاتی در اسپرم امکان تخمگذاری اسپرم یا رشد جنین را چند هفته قبل از سقط جنین غیرممکن میکنند.
در مطالعات متعدد، ارتباط کمی بین عیوب مادرزادی خاص نظیر عیوب قلبی خاص، نقایص شناختی، وزن نوزاد در حین تولد و مصرف الکل در مردان نشان داده شده اما این ارتباطات در بسیاری از مطالعات اثبات و یا آزمایش نشدهاند.
اعتیاد قبل از زایمان میتواند تاثیرات فراوانی روی کودکان بعد از تولد داشته باشد. مصرف سیگار پیش از زایمان میتواند خطر تنگی نفس در دوره کودکی، برونشیت و آسم در کودکان را افزایش دهد. اما با این وجود ارتباط بین آسم در کودکانی که مادرشان در طول بارداری سیگار میکشیدند بسیار بالا است. پسرانی که از پدر معتاد به الکل بدنیا میایند 4 برابر بیشتر درمعرض اعتیاد به الکل هستند.
عوارض جانبی بلند مدت نوزادان در معرض اعتیاد
هنوز نکات زیادی برای آموختن درخصوص عوارض جانبی درازمدت مواجهه با اعتیاد پیش از زایمان وجود دارد. در مطالعات به برخی از مشکلات شناختی و رفتاری رایج در طیف وسیعی از انواع مواد اشاره شده است. یکی از مطالعات اخیر حاکی از آن است که در بین 30 تا 40 درصد از کودکان 3 سالهی درمعرض مواد، مشکلات تمرکز، نیازها و خواستههای تولید آوا و کنترل رفتار در بین شماری از مشکلات کنترل حرکتی و تاخیرات رشدی تقریبا در تمام انواع اعتیاد مشاهده شده است.مواجهه با تقریبا تمام انواع موادمخدر غیرقانونی و الکل پیش از زایمان احتمال ابتلا به رفتارهای اعتیادآور در نوجوانی را افزایش میدهد. اولیای کودکان که چنین مشکلی را دارند ممکن است برای پیشگیری از مسیرهای منتهی به اعتیاد تمایل داشته باشند کودکان خود را با این خطر آگاه کنند.
تاثیرات درازمدت اعتیاد به الکل در نوزادان
مطالعات حاکی از آن است که بیش از 30% از زنان باردار در برخی مواقع در طول بارداری خود الکل مصرف میکنند. با وجود اینکه مبنای دقیقی برای میزان سالم مصرف الکل مشخص نشده اما باید خاطر نشان کرد که هرچه مصرف الکل در طول بارداری بیشتر باشد احتمال آسیب جنین نیز بیشتر خواهد بود.کودکان متولد شده از مادرانی که در طول حاملگی خود به میزان متوسط تا شدید الکل مینوشیدند، فرزندانشان بیشتر درمعرض خطر ابتلا به اختلالات کشنده طیف الکل موسوم به FASDs هستند. این ناهنجاری شامل 3 اختلال مهم مرتبط با مصرف الکل است که عبارتند از: سندروم جنین الکلی، آثار جنین الکلی و اختلالات رشدی – عصبی مرتبط با مصرف الکل است.کودکان مبتلا به سندروم جنین الکلی با علائمی که شامل تغییرات فیزیکی نظیر دورسر کوچکتر از حالت طبیعی تا برخی از ناهنجاریها در صورت نظیر پهن بودن استخوان گونه و مهارتهای حرکتی ضعیف است ممکن است در طول بزرگسالی با مشکلات مداوم یادگیری، حافظه و تمرکز ضعیف مواجه باشند. این افراد در بزرگسالی ممکن است در مدرسه با چالش مواجه شده و در حفظ روابط دوستی و شغل خود مشکل داشته باشند. کودکی که با ناهنجاری آثار جنین الکلی بدنیا میاید ممکن است این خصوصیات را شاید به نسبت کمتر نشان دهد.
تاثیرات درازمدت اعتیاد به کوکائین در نوزادان
تحقیقی که در سال 2000 درخصوص تاثیرات درازمدت مصرف کوکائین پیش از زایمان بر روی کودکان انجام شد حاکی از آن است که تاثیرات مواد بر مسیرهای دوپامین و سروتونین موجب بروز تغییرات عصبی در داخل رحم میگردد.با این وجود مطالعاتی که روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شد نشان داد که این مسیرهای عصبی در بزرگسالی به حالت طبیعی بازمیگردند اما با این وجود مشکلات رفتاری همچنان باقی میمانند. محققان معتقدند که مواجهه پیش از زایمان به کوکائین ممکن است موجب افزایش خطر تشنج، افسردگی، اسکیزوفرنی و بیماری پارکینسون در بزرگسالی شود.شواهد حاکی از آن است که خطر ابتلا به بیماری قلبی در بزرگسالانی که مادرشان در طول حاملگی کوکائین مصرف میکردند بالا میباشد. وزن کم در حین تولد یک مشکل رایجی است که میتواند به شیوه اختلال بیش فعالی دلالت کند. کوکائین میتواند جریان خون به جنین را کاهش داده و منجربه مشکلات مادرزادی و کاهش رشد جنین شود.
تاثیرات درازمدت اعتیاد به هروئین در نوزادان
هروئین ماده مخدری است که به نظر میرسد تاثیرات قابل توجهی در رفتارها و تکامل شناختی کودکانی داشته باشد که پیش از تولد و همچنین بعد از آن در محیط خانه در معرض هروئین بودند.طبق مطالعات اپیدمیولوژیک، تنها درصد کمی از نوزادانی که از مادران معتاد به هروئین بدنیا میآیند همچنان با مادران بیولوژیک خود تا مرز 5 سالگی زندگی میکنند.مصرف هروئین همانند سایر مواد، با مشکلاتی از قبیل وزن کم در حین تولد و کوچکتر بودن دور سر ارتبط دارد. قرارگرفتن در معرض هروئین پیش از تولد به شماری از اختلالات شناختی ازجمله شناخت فضایی ضعیف، یادآوری ضعیف حافظه، بیش فعالی و ضریب هوشی پایین مرتبط است.با این حال، تحقیقات اخیر در زمینه بررسی تاثیرات طولانیمدت هروئین روی کودکانی که پیش از تولد درمعرض ان بودند حاکی از آن است که میزان بهبود کودکانی که از والدین غیرمعتاد بدنیا آمدند درمقایسه با کودکانی که درمحیطهای مخاطرهامیز زندگی میکنند بهشدت بالا است. طبق این تحقیقات، با توجه به مشکلات شناختی و رفتاری، خطرمحیط زیست ممکن است بسیار بیشتر از مواجهه با هروئین پیش از تولد باشد.نوزادان مادران معتاد به هروئین اغلب با اعتیاد به هروئین بدنیا میآیند و بعد از تولد اگر از لحاظ پزشکی حمایت نشده و میزان مواد در بدن آنها کاهش نیابد درمعرض خطر عوارض جانبی بالقوه و خطرناک خماری خواهند بود.
تاثیرات درازمدت کافئین، نیکوتین و ماریجوانا روی نوزادان
تاثیرات طولانیمدت مصرف کافئین روی نوزادان تا حد زیادی ناشناخته میباشد اما با این وجود مصرف بیشتر از 300 میلیگرم کافئین در روز معادل وزن کم نوزاد در حین تولد و افزایش جزئی در نواقص قلبی است. نوشیدن قهوه درحد اعتدال تاثیر درازمدت و منفی ندارد.استعمال سیگار همانند موادغیرقانونی و الکل با مشکلاتی از قبیل وزن کم در تولد و مسائل رفتاری و خلق و خویی کودکانی که قبل از تولد درمعرض آن بودند مرتبط است. از طرفی سیگار با سندروم مرگ ناگهانی نوزاد موسوم به SIDS مرتبط است. مواجهه با نیکوتین در طول رشد جنین با ناتوانیهای یادگیری، بیش فعالی و افزایش حالت اضطراب ارتباط دارد.مصرف معتدل ماریجوانا در طول حاملگی هیچ ارتباطی با عوارض جانبی درازمدت ندارد اما با این حال مواجه شدید با این ماده قبل از زایمان همانند سایر مواد ممکن است منجربه وزن کم در تولد و مشکلات رفتاری در آینده شوند.
علائم خماری مواد در نوزادان
تقریبا 5.9 درصد از زنان باردار در طول بارداری از مواد غیرقانونی یا موادمخدر غیرتجویزی استفاده میکنند. بسیاری از زنان دیگر از مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین یا SSRI که داروهای ضدافسردگی هستند استفاده میکنند.مواد و داروهای غیرقانونی که در طول حاملگی مصرف میشوند از طریق جفت به جنین منتقل میشوند. در برخی موارد، یک نوزاد دچار علائم خماری میشود که میتواند هفتهها طول بکشد. علائم خماری بسته به نوع موادی که مصرف شدند متفاوت هستند.
بین 7 تا 13 درصد از زنان از داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند. نوزادی که مادرش در طی 3 ماه آخر بارداری از مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین استفاده کرده 10 تا 30 درصد بیشتر درمعرض ابتلا به سندروم نوزادان اتخاذشده ضعیف یا PNA است.برخی از علائم این ناهنجاری شبیه علائم خماری موادمخدر در نوزدادان بوده و شامل دلهره، تشنج و رفلکس شگفتانگیز تشدید یافته است. علائم دیگر شامل گریه ضعیف، افزایش فعالیت حرکتی، حالت ارتجاعی ضعیف عضلات، کاهش قند خون و تغییر رنگ پوست به زردی است.
مواد غیرمخدر نظیر الکل، باربیتوراتها و دیازپام ( والیوم) میتوانند درکودکان منجربه علائم خماری شوند. علائم خماری الکل، باربیتورات و هیدروکسی زین (آتاراکس) مشابه بسیاری از علائم خماری موادمخدر است. قرارگرفتن درمعرض ماریجوانا معمولا در نوزادان موجب علائم خماری نمیشود اما با این وجود تاثیرات درازمدت خود را دارد.
علائم خماری مواد در کودکان معمولا ظرف 13 روز بعد از تولد نمایان میشوند. البته ممکن است بیشتر از 13 روز نیز طول بکشد. زمانبندی باتوجه به دوز موادی که مادرمصرف کرده، آخرین باری که مصرف شده و همچنین نوع مواد متفاوت میباشد.علائم خماری موادمخدر معمولا ظرف 24 تا 36 ساعت نمایان میشوند و این درحالی است که علائم خماری الکل خیلی سریعتر و معمولا ظرف 3 تا 12 ساعت خود را نشان میدهند. علائم خماری مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین ظرف چند ساعت تا چند روز بروز میکنند و علائم خماری باربیتوراتها ممکن است 1 تا 14 روز بعد از تولد نمایان شوند.
گزینه های درمان اعتیاد در نوزادان
طبقهبندی گزینههای درمانی شامل کمک به راحتی بیشتر نوزاد- بهحداقل رساندن نور، صدا، قنداق کردن و تاب دادن نوزاد و استفاده از دارو برای کاهش علائم خماری متوسط تا شدید است. اگر نوزاد به کمکهایی که جهت راحتی او صورت میگیرد پاسخی نشان ندهد و علائم خماری متوسط تا شدید را نشان دهد برای پیشگیری از تب، کاهش وزن و تشنج به درمان دارویی نیاز خواهد بود.پزشکان میتوانند علائم خماری مواد را با انواع تجهیزات دارویی از جمله اپیوییدها ( شربت تریاک، محلول مورفین نوزاد، متادون و پاراگوریک)، باربیتوراتها (دیازپام و لورازپام)، کلونیدین و فنوتیازین ( کلرپرومازین) درمان کنند.
درمان دارویی همیشه بهترین نیستند
با این وجود درمان دارویی همیشه بهترین گزینه نیستند چراکه برای مدت طولانی کودک را درمعرض مواد قرار میدهند و دوره بستری را طولانی میکنند که این شرایط میتواند به پیوند مادر و نوزاد آسیب برساند.استفاده از دارو برای درمان علائم خماری نوزاد ممکن است مادر را به استفاده از مواد برای درمان ناراحتی یا رفتار آزاردهنده کودک مجبور نماید. تسکین کوتاه مدت علائم خماری تنها مزیت کاربرد درمان دارویی برای نوزاد معتاد است. مشکل متخصصین اطفال تشخیص میزان مناسبی از دارو برای تسکین علائم خماری و درد نوزاد و درمان او بدون تجویز داروی زیاد است که ممکن است موجب اعتیاد نوزاد شود.
مراقبت از نوزاد معتاد به مواد
کودکانی که به مواد معتاد هستند ممکن است در ابتدا درایجاد ارتباط با پدرو مادر ناتنی یا انتخابی خود مشکل داشته باشند. در بسیاری از موارد، این قبیل والدین نمیدانند چگونه به وازنی یا کج خلقی نوزاد پاسخ بدهند.آنها درک میکنند که نوزاد ارتباط چشمی برقرار نمیکند یا بهنظر میرسد هنگامی که از او مراقبت میشود بیشتر ناراحت میشود و به تنهایی بیشتر نیاز دارد اما این مورد اغلب میتواند وضعیت را بدتر کند. صبوری نکته اصلی در مراقبت از چنین کودکانی است.هنگامی که والدین متوجه میشوند که این رفتارها برای کودکانی که در طول بارداری درمعرض مواد بودند کاملا طبیعی است میتوانند واکنشهای نوزاد خود را نادیده گرفته و به ابراز عشق و علاقه بیشتر خود ادامه دهند.یک کودک بهتدریج و بدون شک با این درمان عاشقانه بیشتر مانوس خواهد شد. باید از کودکی که درمعرض مواد بوده بدین طریق مراقبت کنید:
- سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید: حتی اگر نوزاد شما در طول روز بحرانهای زیادی داشته با متانت و آرامش واکنش نشان دهید. اگر هرزگاهی خود شما نیز مجبور میشوید از کوره دربروید سعی کنید خود را دور از چشم کودک و پشت درب بسته پنهان کنید.
- سعی کنید جلوی مشکل را بگیرید: به زودی علائم و نشانههایی را که قرار است نوزاد ترک کند، یاد خواهید گرفت. نشانههای رایجی که نیاز به مراقبت دارند ممکن است شامل حرکات آشفته، روگرداندن و تغییر رنگ پوست نوزاد باشد. قبل از اینکه کنترل اوضاع را از دست بدهید سعی کنید کودک خود را آرام کنید.
- سعی کنید کودک را قنداق کنید: این روش در کودکان سالم و طبیعی موثر است و میتواند در کودکی که از تاثیرات خماری رنج میبرد معجزه کند.
- تاب دادن کودک: اگر تاب دادن در یک جهت بهعنوان مثال به این سو و آن سو نتیجهبخش نبود سعی کنید او را به بالا و پایین تاب دهید.
- کودک را زیاد تحریک نکنید: نشانههای تحریک بیش از حد نوزاد را تحت نظر داشته باشید و بی سر و صدا او را آرام کنید.
- ماساژ نوزاد را امتحان کنید: این روش برای آرام کردن کودک یا گذراندن وقت زیاد برای ایجاد رابطه با او بسیار عالی است.
در نهایت، با والدینی که مشکل مشابه شما را دارند گفتگو کنید، در جلسات گروههای حمایتی شرکت کنید و ارتباط نزدیک خود را با متخصص اطفال حفظ کنید.
"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است."